Connect with us

Revistateo.ro

Substanțele din cosmetice extrem de periculoase

Cosmetica

Substanțele din cosmetice extrem de periculoase

Multe persoane nu își pot închipui viața fără cosmetice. Fie că este vorba despre creme, despre produse de machiaj și la soluții pentru demachiere, toate aceste cosmetice conțin o mulțime de substanțe, mai mult sau mai puțin periculoase.

Potrivit unui studiu, femeile folosesc zilnic până la 12 produse de îngrijire personală, în timp ce bărbații folosesc 6. Adunând toate ingredientele acestor produse, se ajunge la până la 125 de substanțe chimice care pot afecta corpul. Fiind cel mai mare organ al corpului, pielea ajunge să aboarbă chiar și 60% dintre toate substanțele.

Iată care sunt substanțele de care trebuie să vă feriți când cumpărați produse cosmetice:

Parabenii

Parabenii sunt folosiţi la scară largă pe post de conservanţi în multe produse cosmetice sau de igienă personală.

„În cadrul unor teste de laborator pe animale şi ţesuturi s-a observat că aceştia pot produce dereglări endocrine, însă nu este clar dacă au acelaşi efect asupra fiinţelor umane.

În orice caz, în UE este permisă doar utilizarea a 2 compuşi din categoria parabenilor (metilparaben şi etilparaben), un număr de 5 fiind interzişi. Parabenii pot fi întâlniţi în produse de machiaj, de spălare a corpului, deodorante, şampoane şi produse de curăţare a feţei, dar şi în produse alimentare şi farmaceutice”, explică doamna doctor Ana-Maria Vlad, dermatolog pentru CSID.ro.

Citește și: Cât de des trebuie să te speli pe cap, în funcție de tipul de păr

„S-a încercat înlocuirea parabenilor cu alţi conservanţi ca metilizotiazolinona si metilcloroizotiazolinona, aceştia găsindu-se în şerveţele umede – inclusiv cele pentru copii, loţiuni hidratante, geluri de curăţare, creme de fotoprotecţie. Aceştia din urmă s-au dovedit a fi foarte alergizanţi”, atenţionează specialistul dermatolog.

Citește și: Andreea Berecleanu a dezvăluit cum scapă de petele de pe față. Masca te costă doar 1 leu

Ftalații

Acești compuși sunt folosiți pe scară largă în cosmetice – săpunuri, geluri de duș, fixativ, chiar și lac de unghii.

„În cadrul testelor pe animale s-au constatat afectarea sistemului reproducător şi apariţia de tulburări endocrine, suficient cât să determine interzicerea a 5 compuşi din categoria lor în Australia şi 6 în Europa. Aceste efecte nu au fost evidenţiate pe oameni momentan, efectul expunerii prelungite la cantităţi mici fiind necunoscut”, a explicat doctor Ana-Maria Vlad.

Formaldehida, o altă substanță blamată de către medici

Formaldehida
Aceasta este un conservant care are, însă, un potențial iritant pentru ochi, piele, nas și sistemul respirator, când are loc o expunere la cantități mari.

„Se găsesc în cantităţi mici în cosmetice, în special în produse pentru îndreptarea (relaxarea) chimică a părului şi lacuri pentru unghii sau adezivi, fiind folosite mai ales în industria lemnului”, atenţionează specialistul dermatolog.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Cosmetica

To Top