Connect with us

Revistateo.ro

ORA DE IARNA

Stiri

ORA DE IARNA: Romania a trecut la ora de iarna

Romania a trecut in aceasta noapte la ora de iarna

Ziua de 25 octombrie este cea mai lunga zi din an, pentru ca in aceasta noapte trecem la ora de iarna, astfel ora 4:00 devine ora 3:00.

Psihologii spun ca aceasta schimbare aparent minora afecteaza destul de grav organismul uman, fiind necesar un timp indelungat pana organismul nostru se obisnuieste cu aceasta schimbare.

CITESTE AICI: TOP 4 ZODII AFECTATE DE ORA DE IARNA

Romania a aderat la acest sistem, al orei din Europa Orientala, inca din anul 1932, insa la vremea aceea trecerea se facea in ultima duminica din luna aprilie, ulterior s-a adoptat ca trecerea sa fie facuta in ultima duminica din luna octombrie, mai precis acest lucru se intampla din anul 1979.

Mersul trenurilor nu va fi afectat de ora de iarna, insa trenurile vor opri in gari pana cand ora de plecare va fi cea stabilita de program.

ORA DE IARNA 2015. Ora de iarna a fost instaurata in Romania in 1932. Pe atunci, ora se schimba in prima duminica a lunii aprilie respectiv in prima duminica a lunii octombrie. Aceasta practica a ramas valabila pana in 1943, cand legea trecerii la ora de vara nu a fost in vigoare. De abia dupa 36 de ani, in 1979, s-a revenit la acest procedeu.

ORA DE IARNA 2015. Conform Conventiei fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca, la fiecare 15 grade longitudine apare o ora in plus.

Numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), in sens pozitiv catre est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 si a Europei Orientale – ora fusului 2.

ORA DE IARNA 2015. Avand in vedere ca si in tarile vecine trecerea de la ora de vara la ora de iarna se face in aceeasi zi de duminica, 25 octombrie 2015, intre statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria si Ucraina, trenurile vor circula dupa orarul din mersul de tren in vigoare.

ORA DE IARNA 2015. Romania se afla in fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie si martie (cea a lunilor de iarna) este denumita „timpul legal roman”.

Trecerea la ora de iarna nu se aplica peste tot. Din toamna anului 2011, Rusia a renuntat la acest sistem, pe motiv ca „schimbarea orei de doua ori pe an este un lucru nociv la adresa sanatatii oamenilor si provoaca stres”.

Citeste mai mult pe Fresh24

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top