Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Doliu in lumea muzicii populare. S-a stins subit din viata o indragita interpreta. Toți i-ați ascultat melodiile

Dorina Grad, interpreta cântecului transilvan cu glas îndrăgit de publicul larg, dar și de specialiștii din domeniu, a plecat s-a stins astăzi din viață la doar 62 de ani, scrie fresh24.ro.

Dorina Grad s-a născut în orașul Beclean din județul Bistrița-Năsăud, dar, mutându-se cu familia la Dej a crescut și copilărit acolo. De mică a îndrăgit cântecul și a început să cânte la Ansamblul “Someșana” al Casei Municipale de Cultură din Dej, ca solistă și dansatoare.

A participat la numeroase festivaluri și concursuri de folclor la Caracal, Slatina, Amara, Sibiu, Reghin, la Festivalul “Maria Tanase”, de la Craiova, unde a obținut premiul II și titlul de laureat.

Primele înregistrări le-a făcut la Radio Târgu Mureș, iar mai apoi și Radio București. Din 1990 a fost solistă profesionistă a Ansamblului “Mureșul” din Târgu Mureș, iar de-a lungul timpului a efectuat numeroase turnee în diferite locuri din țară, dar și din străinătate: Ucraina, Turcia, Ungaria, Italia, Franța, etc. A înregistrat numeroase cântece în Studiourile Radio și la diferite Case de producție muzicală, potrivit dej24.ro.

Dorina Grad: „vreau sa cred ca traditiile poporului român nu se vor pierde niciodata”

Interpreta de muzica populara, Dorina Grad s-a nascut în orasul Beclean, judetul Bistrita Nasaud, însa a crescut si copilarit la Dej, judetul Cluj. Cariera artistica si-a început-o la Ansamblul de amatori “Somesana” a Casei Municipale de Cultura din Dej, ca solista si dansatoare.

La început a fost sprijinita de profesorul Tiberiu Morariu. A participat a numeroase festivaluri precum cel de la Caracal, Slatina, Amara, Sibiu, Reghin, dar si Festivalul “Maria Tanase”, unde a obtinut premiul II. Primele înregistrari le-a facut la Radio Tîrgu Mures si Radio Bucuresti.

Obtine în 1993 nota maxima acordata în cadrul emisiunii “Topul Tinerilor Interpreti”. Din 1990 este solista a Ansamblului “Muresul” din Tîrgu Mures, iar de-a lungul timpul a efectuat mai multe turnee în strainatate: Ucraina, Turcia, Ungaria, Italia, Franta. A editat pâna în prezent trei albume personale si unul alaturi de colegele de la ansamblu.

Rep: Dorina Grad, lumea satului naste de multe ori talente nepretuite. Ce talente crezi ca ascunde sufletul taranului român ?

Dorina Grad: Cu toate ca nu am avut privilegiul de a ma fi nascut la tara, cea mai frumoasa parte a copilariei mele am petrecut-o acolo. Toate vacantele de vara si iarna le-am petrecut la Malut, un satuc în care s-a nascut si mama mea, de lânga orasul Beclean, judetul Bistrita Nasaud. Am fost foarte aproape de sufletul taranului român.

Acesta este înzestrat sa stie sa fie om, de a-i respecta si iubi pe cei din jur, de a-si oferi sufletul si ajutorul atunci când e nevoie de el si de a-si cânta toate trairile. Taranul român mai ascunde si talentul de a cânta” a declarat Dorina Grad pentru mihainasca.wordpress.com.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top