Connect with us

Revistateo.ro

Raed Arafat a transmis un mesaj important pentru români, în contextul în care sunt în vigoare mai multe avertizări cod galben și cod portocaliu de viscol și ger.

Diverse

VREME extremă în România! Raed Arafat, mesaj important pentru români: „Azi la ora…

Deși e aproape luna martie, se pare că iarna abia acum începe.

România este sub incidența unor coduri galben și portocaliu de viscol și de ger, iar zăpada a început deja să dea bătăi de cap în țară.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a făcut declarații despre cum sunt pregătite autoritățile să se înfrunte cu vremea deosebit de rea:

„Am avut persoane blocate în zăpadă dar un număr limitat, care au fost ajutate de autorităţi.

Noi deja am trimis către judeţele care sunt sub incidenţa Codului portocaliu de ninsori echipamente şi ajutoare.

Ieri s-a emis o dispoziţie din partea MAI prin care am reamintit măsurile care trebuie luate inclusiv în ceea ce priveşte persoanele vulnerabile.

Se acţionează peste tot, azi la ora 20.00 se activează grupa operativă a IGSU şi în toate judeţele care sunt sub incidenţa Codului portocaliu vor fi activate grupele operative pentru luarea măsurilor necesare.

Dacă va fi nevoie vom lua măsuri suplimentare. La nivelul centrului de comandă vom avea câte un reprezentant de la ministerul energiei şi cel al transporturilor”, a declarat doctorul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, la Digi24.

„Cred că decizia de sistare a cursurilor şcolare în unele zone este foarte înţeleaptă”, a precizat Arafat, la postul amintit.

În ceea ce priveşte închiderea unor drumuri, secretarul de stat a menţionat că Poliţia şi CNAIR vor decide ce drumuri să fie închise din cauza evoluţiei vremii.

În contextul condițiilor meteo nefavorabile, școlile din București, Ilfov, Constanța, Giurgiu și Dolj au fost închise pentru zilele de luni și marți.

Pe parcursul zilei de luni, 26 februarie, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman va ninge abundent şi se va depune strat de zăpadă local de peste 30-40 cm, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45-55 km/h, temporar viscolind ninsoarea.

Codul portocaliu de ninsori va fi valabil, pentru zonele menţionate, între orele 07.00-23.00.

De asemenea, în Municipiul Bucureşti şi în judeţele Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa şi Tulcea, vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de 55-65 km/h, local peste 70 km/h şi vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolită, determinând scăderea vizibilităţii sub 50 m.

Codul portocaliu de viscol va fi valabil pentru aceste zone în intervalul 26 februarie, ora 10.00, şi 27 februarie, ora 14.00.

Din dimineaţa zilei de luni, 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde treptat, dinspre sud-vest, cuprinzând majoritatea zonelor ţării.

Codul galben va fi valabil începând din 26 februarie, ora 04 şi până pe 27 februarie, ora 20, pentru sudul Banatului, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei ninsorile vor fi moderate şi local însemnate cantitativ şi se va depune strat de zăpadă consistent.

Vântul va avea intensificări cu viteze de 45-55 km/h, iar în partea de sud-est a teritoriului peste 60-65 km/h, viscolind şi spulberând zăpada şi diminuând vizibilitatea.

De asemenea, sunt în vigoare avertizări cod galben și portocaliu de ger în toată țara, până pe 1 martie.

Citește și: Raed Arafat, anunț de maximă importanță. Ce se va întâmpla în 2018, în caz de cutremur

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Diverse

To Top