Connect with us

Revistateo.ro

Daca te simti mereu obosita, epuizata fizic si psihic, s-ar putea sa suferi de oboseala cronica. Iata ce cauze si simptome are si cum o poti trata.

Sanatate

Oboseala cronica – cauze, simptome, remedii

Te simti mereu obosita, lipsita de energie, ai o stare de iritabilitate constanta si nu reusesti sa te odihnesti corespunzator? Atunci este posibil sa suferi de oboseala cronica.

Oboseala cronica apare atunci cand creierul tau se afla intr-o perioada prelungita de stres si de suprasolicitare. Acest lucru duce la o stare tensiune fizica si psihica, iar treptat se transforma intr-o stare permanenta de iritabilitate, labilitate emotionala, oboseala si extenuare.

Oboseala cronica este marcata de simptome precum dureri puternice de cap, insomnie urmata de oboseala accentuata in timpul zilei, dureri musculare si de articulatii, scaderea capacitatii de concentrare si a randamentului la locul de munca, tulburari ale menstruatiei si ale tranzitului intestinal, disfunctii sexuale.

Din nefericire, oboseala cronica poate duce la afectiuni de ordin psihic mai grave precum depresia, anxietatea sau atacurile de panica.

CITESTE SI: ENERGIE intr-o cana! Iata CELE MAI BUNE ceaiuri care ALUNGA OBOSEALA!

CITESTE SI: Ce BOLI ascunde SIMPLA OBOSEALA

Persoanele care sufera de aceasta disfunctie au mari probleme in a se relaxa si se simt epuizate chiar si atunci cand fac eforturi minore. Cauzele pentru care oboseala cronica apare sunt, in special, de ordin psihic. Din dorinta de a realiza cat mai multe sau de a castiga mai multi bani, ne expunem unui stres prelungit, uitam sa ne mai relaxam si epuizarea fizica si psihica incepe sa se instaleze. Cand rezultatele nu sunt pe masura asteptarilor, frustrarile se acumuleaza, iar suferinta emotionala incepe sa devina din ce in ce mai prezenta in viata de zi cu zi, mintea si corpul cedeaza.

Ca sa depasesti aceasta perioada dificila, iti dam cateva sfaturi:

  • Nu neglija orele de somn, chiar daca asta inseamna sa te culci foarte devreme. Tine minte ca lipsa de somn are un puternic efect negativ asupra creierului.
  • Nu sari peste mese si consuma alimente sanatoase, precum fructele sau legumele. Incearca sa eviti dulciurile in exces si bauturile acidulate.
  • Incearca sa faci miscare minim o jumatate de ora pe zi. Iesi in natura, fa o plimbare in parc, practica un sport.
  • Nu uita sa te relaxezi. Incearca sa razi, petrece mai mult timp in compania prietenilor sau a persoanei iubite si incearca sa faci lucruri care sa te destreseze.
  • Incearca sa nu mai pui la suflet toate lucrurile mai putin fericite care ti se intampla. Aminteste-ti ca viata are suisuri si coborasuri si ca nu trebuie sa te lasi coplesita de probleme. Desigur, un loc de munca bun sau mai multi bani sunt lucruri importante, dar sanatatea este cea mai de pret.

In cazul in care oboseala cronica persista si te simti foarte rau din punct de vedere fizic si psihic, mergi la medic pentru un tratament corespunzator. Sa nu iti fie frica sa cauti ajutor sau sa vorbesti despre problemele tale.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top