Connect with us

Revistateo.ro

Medicul Radu Zamfir a vorbit despre cele mai răspândite tipuri de cancer și despre simptomele lor.

Sanatate

Tipul de cancer care face multe victime la noi în țară! Iată ce spun medicii despre simptome: „Pot exista sângerări…

Cancerul este o afecțiune din ce în ce mai răspândită în societatea noastră. Anual, în România sunt diagnosticate aproximativ 80.000 de cazuri noi de cancer și aproape 30.000 de decese sunt provocate de această boală,

Radu Zamfir, medic primar chirurgie generală la Spitalul Fundeni, a vorbit despre cele mai răspândite tipuri de cancer, precum și despre simptomele cancerului de col, de pancreas, de stomac,

„Dintre cele mai blânde le-am putea enumera pe cele colorectale. Ca gresivitate urmează cancerul de stomac, de pancreas.”, spune medicul Radu Zamfir.

Cancerul de colon

„E pe locul 4 la noi în țară. Este o problemă serioasă de sănătate și oamenii își dau sema cât de importantă e sănătatea când o pierd. Cred că este consecința aglomerațiilor urbane, alimentație dezordonată.

Alimentația de tip fast-food și alimentația în care nu există legume, fructe, acestea contribuie la apariția acestor cancere în timp.

Oamenii care au în familie rude de gradul 1 cu patologii de acest gen, analizele ar trebui făcute mai des.”, mai spune medicul

Există alimente care pot preveni cancerul de colon?

„Sunt alimente care sunt considerate diete protective. Dieta mediteraneană, de exemplu, bazată pe carne albă.”

Sunt bune suplimente?

„Suplimentele nu cred că sunt rele, dar au echivalența unui medicament. De ce să luăm niște medicamente când putem printr-o dietă sănătoasă să nu avem probleme.”

Care sunt simptomele cancerului la colon

„Sunt niște simptome specifice de organ, sunt date atât de topografia leziunii, cât și de posibilele complicații. Pot exista sângerări. Un pacient care se prezintă la medic cu hemoroizi este obligatoriu să facă și o colonoscopie.”

Există șanse de vindecare?

„Ideal e să găsești pacientul în etapa cea mai incipientă fază a bolii. De aceea tratamentul este mai simplu, poate fi și un tratament endoscopic. De obicei, cel puțin la noi, aceste neoplazii sunt găsite în stadii mai avansate, care necesită rezecții de organ.”

Cancerul de pancreas

„Chiar azi mi-a venit la control un pacient, pe care l-am operat de cancer în urmă cu 6 ani. În momentul de față a venit să-și facă analizele, iar în urma acestei evaluări sper să iasă bine. Dar este fantastic că există acești 6 ani.”

Care sunt simptomele cancerului la stomac?

„În funcție de localizare, simptomele sunt destul de tardive. Este descoperit într-un stadiu în care nu este rezecabil. Pentru cancerul de cap de pancreas, icter mecanic, este primul semn uneori, asociat cu o distensie de veziculă biliară. Uneori pacientul remarcă o umflătură în partea dreaptă sub coaste.

Cancerul la stomac

„Este mai agresiv ca cel de colon. Dacă ne-am gândi la cele două organe, datorită faptului că diametrul stomacului este mai mare și simptomatologia inițială este redusă. De aceea este posibil să fie descoperit în stadii avansate.”, a spus medicul.

Citește și: Monica Tatoiu a scăpat de CANCER folosind această rețetă: “La mine a avut succes!”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top