Connect with us

Revistateo.ro

indulcitori

Stiri

MINUTUL DE SĂNĂTATE: Lista celor mai periculoşi îndulcitori. Consumi aşa ceva?

Pe lista celor mai periculoşi îndulcitori alimentari se găsesc şi unii pe care îi consumăm fără să ne dăm seama. Iată care sunt aceştia şi la ce riscuri ne expunem.

CITEŞTE ŞI: MINUTUL DE SĂNĂTATE: Află totul despre fructul care ţine cancerul la distanţă

Îndulcitorii au apărut în urmă ceva vreme pe piaţă şi au fost creaţi cu rolul de a potenţa anumite arome şi de a da un gust mai plăcut anumitor produse alimentare, înlocuind astfel zahărul.

Nutriţioniştii spun că aceştia sunt recomandaţi celor care vor să slăbească ori au probleme cu diabetul, însă oamenii de ştiinţă spun că nici aceştia nu reprezintă o variantă prea sănătoasă pentru organism.

„De asemenea, băuturile fără zahăr, care au în compoziţie diverşi îndulcitori alimentari, pot reduce, e adevărat, riscul de apariţie a cariilor, însă acidul din băuturi poate contribui la degradarea smalţului dentar“, spune Michael Jacobson, director Center of Science in the Public Interest din Washington.

În urmă cu aproape 40 de ani, cercetătorii în domeniu au ajuns la concluzia că zaharina duce la creşterea riscului de apariţie a cancerului de vezică, uter şi piele la şoareci şi multă vreme a fost interzisă, doar pentru a se demonstra mai târziu că această concluzie a fost una nefondată.

Aspartamul este sigur pentru consum de către aproape toate categoriile de persoane, inclusiv de copii și femei însărcinate sau care alăptează. Singura excepție o reprezintă persoanele născute cu fenilcetonuria (PKU) – o boală genetică ce constă în imposibilitatea organismului de a procesa fenilalanina și care, netratată încă din primele luni de viață ale nou-născutului, poate cauza retard mintal.

Persoanele care suferă de aceasta condiție ar trebui să consulte medicul pentru un control adecvat al aportului alimentar sau pentru evitarea aspartamului.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că utilizarea aspartamului şi a produselor îndulcite cu aspartam contribuie la menținerea greutății atunci când sunt folosite în mod constant, pentru reducerea numărului total de calorii.

Alţi îndulcitori alimentari, cum sunt de exemplu sorbitolul, xylitolul, lactitolul şi maltitolul, pot cauza diverse probleme, cum ar fi balonarea şi diareea acută.

Un alt produs aflat pe lista de indulcitori periculoşi este sucraloza, însă nu din motive dovedite ştiinţifice, ci mai degrabă din cauza scepticismului consumatorilor, care spun că acesta este greu de asimilat de sistemul digestiv din cauza conţinutului de clor.

Sursa foto www.sportaholic.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top