Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

IUBITE DE ROMANIA: Andreea Esca, imaginea femeii din spatele imaginii

O cunosti din spatele pupitrului de stiri. Ai aflat de la ea cele mai bune, dar si cele mai crunte vesti pe care le-a primit Romania in ultimii 20 de ani. E imaginea unui jurnal de stiri, a unei televiziuni, dar si imaginea zilei de 1 decembrie, cand spune, in fiecare an: „Buna seara, Romania!”. E Andreea Esca! Dar ce se ascunde in spatele imaginii?

„Nu doar ca fac ce-mi place, dar si oamenilor le place ce fac”

Andreea Esca s-a nascut pe 29 august 1972. A inceput cariera in televiziune in urma cu 23 de ani si este cea mai longeviva prezentatoare de stiri din Romania.

Cariera ei a inceput in ianuarie 1992 cand, insotita de un prieten, s-a prezentat la interviul pentru postul de prezentatoare al postului de televiziune SOTI. Desi nu avea experienta in domeniu, a doua zi a fost desemnata sa prezinte stirile. Pregatirea ei profesionala a fost urmata de multa munca, cercetare de teren si un stagiu la CNN. La acel moment, ar fi putut sa lucreze la CNN, dar ii era dor de casa. Asa ca, imediat dupa intoarcerea in Romania, Andreea Esca a acceptat oferta ProTV-ului de editor-prezentator știri.

De atunci, Andreea Esca se identifica cu ProTV si ProTV cu Andreea Esca. O cariera inceputa printr-un salut celebru: „Buna seara Romania, Buna seara Bucuresti, Pro TV te saluta”. Prezinta, de atunci, constant, de 20 de ani, stirile de la ora 19:00.

„A fost un fel de dragoste la prima citire daca pot spune asa. Cred ca a fost un lucru care mi s-a potrivit, iar mie mi-a placut. E normal sa intervina si rutina, dar pentru ca in fiecare zi sunt alte stiri, nu ai cum sa te plictisesti. Pe de alta parte, rutina se poate chema si experienta, ceea ce este foarte bine. Acum 20 de ani poate ca nu as fi stiut sa ies dintr-un moment de impas asa cum se intampla acum. Sunt lucruri pe care le inveti si care iti dau o anumita degajare. Emotiile trec pe parcurs, desi cu timpul esti mai constient de ceea ce faci si iti dai seama de responsabilitatea pe care o ai. Eu la 19 ani nu aveam nicio emotie, pentru ca nici nu pricepeam de fapt ce fac.” a spus Andreea Esca intr-un interviu pentru perfecte.ro.

Intr-un interviu special la radio Europa FM, in care sotul ei, Alexandre Eram, a adresat intrebarile, Andreea Esca a spus: Sunt fericita. Am ales aceasta meserie din intamplare, cu totul din intamplare. Cineva, nu stiu de unde sau cum, m-a pus pe acest drum care era facut pentru mine. Sunt foarte multumita.”

Salariul ei este un mister si a dat nastere a nenumarate legende. Intotdeauna a refuzat sa vorbeasca despre suma pe care o primeste lunar si a dat de inteles, de fiecare data, ca nu banii sunt principalul motiv pentru care a ramas la ProTV desi a primit oferte de munca de la multe televiziuni. De multe ori, oamenii se intreaba daca nu s-a „plictisit” de acelasi lucru in fiecare zi, de 20 de ani incoace. Tocmai, ca nu e niciodata acelasi lucru…

„Jurnalismul de televiziune inseamna o continua concurenta. Asa vad eu lucrurile sau, cel putin, asa cred eu ca ar trebui sa se desfasoare, ca sa ramai in varf.”, spune Esca intr-un interviu pentru Adevarul.

Si tot in Adevarul vorbeste si despre bani si despre viziunea ei fata de bunurile materiale: „Eu nu vreau sa am avion sau iaht, sunt foarte multumita cu ceea ce am, am casa, am masina, am casa la tara. Zic ca ajunge pentru o viata. Nu e vorba numai despre bani in viata asta.”

Cum este imaginea din spatele imaginii? Cat se poate de umana!

„Sa stii ca mai plang si in timpul jurnalului. Mi s-a întamplat, da. Nu mi se pare gresit. Cred ca e ceva normal, natural. Daca-ti vine sa plangi, sa plangi, pana la urma de aia nu prezinta un robot”, spune Andreea Esca intr-un interviu pentru Adevarul.

Cel mai recent exemplu de umanitate din partea Andreei Esca apare chiar pe blogul personal, andreeaesca.com, unde scrie despre cat greu i-a fost sa afle toate povestile despre victimele din Colectiv. Mai ales ca le priveste cu suflet de mama…

„Pentru ca nu pot de fapt sa duc durerea parintilor care-si ingroapa copiii. Nici chiar eu, aceasta stanca, aceasta mama deloc perfecta, aceasta mereu vesela si optimista, aceasta rezistenta la orice, nu mai pot.

Mi-au secat sufletul povestile femeii care are doi copii inca in stare grava in spital si care vorbea despre ei cu zambetul pe buze spunand lucruri minunate, mama care i-a gasit rucsacul fetei moarte in incendiu si care ii cauta in continuare telefonul pentru a mai salva cateva poze cu copilul care nu mai este, mama colegei mele Teo care, dupa cate a indurat cu ea atatia ani, acum trebuie sa se desparta in urma unui accident stupid.”

Pe langa cariera extraordinara, Andreea Esca are o familie frumoasa alaturi de sotul ei, Alexandre Eram, si cei doi copii, Alexia si Aris. „Copiii mei, desi sunt privilegiati, cresc ca niste copii normali si fac cursuri la scoli publice. Eu nu-i cresc intr-un glob de cristal tocmai pentru ca nu stii maine ce se intampla si nu trebuie sa fii ceva datorita parintilor tăi”, povesteste intr-un interviu pentru Formula AS.

De-a lungul carierei a primit premii precum:

„Premiul pentru cel mai bun prezentator de știri”
Premiul CNA
„Cel mai iubit om de televiziune”
„Premiul de excelență” al TV Mania
A fost numită de două ori „Femeia anului”

Andreea Esca a condus timp de 10 ani revista The ONE. Prezinta o emisiune la radio Europa FM.

Face parte din echipa de reporteri „CNN World Report”, realizand transmisiuni in direct din Paris, Madrid, Helsinki, Varsovia și SUA.

S-a implicat in numeroase campanii de binefacere, fiind membra a fundatiei „Renasterea”.

Ti-a placut povestea Andreei Esca? Aici gasesti colectia completa „IUBITE DE ROMANIA”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top