Connect with us

Revistateo.ro

Epidemie în România: „E mai grav decât am fi crezut.”

Stiri

Informația zilei. Epidemie ÎN ROMÂNIA. 9700 de persoane au fost depistate: „E mai grav decât am fi crezut”

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), numarul total de cazuri de rujeolă înregistrate în Romania este 9.728, 24 fiind confirmate în ultima săptămână.

Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat, în săptămâna care a trecut, în Ialomiţa, respectiv 16 cazuri. S-au mai confirmat cinci cazuri în Braşov, două în Ilfov şi unul în Bucureşti.

La nivel naţional, judeţele cu peste o mie de cazuri de rujeolă sunt Timiş, Caraş-Severin şi Arad. Boala s-a extins în 41 de judeţe, singurul fără niciun caz fiind judeţul Tulcea.

De la debutul epidemiei în urmă cu un an s-au înregistrat 35 de decese, cele mai multe – nouă – în judeţul Timiş.

CITEȘTE ȘI: Cum previi rujeola

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România, 9 din 10 parinţi îşi vaccinează copiii.

Recomandare: Cum recunosti rujeola

Rujeola este o afectiune destul de grava care poate fi prevenita prin vaccinare. Poate da complicatii severe daca nu este tratata corespunzator. Se poate confunda la prima vedere cu rubeola, insa rujeola este mult mai grava.

Principalele simptome:

– febra mare, de pana la 40,5 grade Celsius;

– inflamatii la nivelul pielii si iritatii insuportabile;

– mancarimi;

– stare de oboseala accentuata;

– greata, insotita de varsaturi;

– lacrimare abundenta;

– dureri in gat, raguseala;

– inflamarea amigdalelor;

– secretii nazale apoase.

Rujeola, ca majoritatea bolilor copilariei, are o origine virala. Virusul este unul de tip ARN, inrudit cu virusurile pestei bovine si a rapciugii canine. Virusul rujeolic face parte din genul Morbilivirus, familia Paramyxoviridae de unde se trage si oreionul.

Rujeola se poate transmite prin saliva, virusul putand fi transmis prin stranutari puternice. Rujeola nu se poate transmite indirect, si anume prin contactul cu obiecte contaminate. Virusul rujeolic nu rezista mai mult de 2 ore pe suprafetele contaminate si tocmai de aceea nu se poate vorbi de transmiterea sa in acest mod.

Primele 4 zile sunt cele mai periculoase deoarece probabilitatea de contagiere creste pana la 95%. Grupul de varsta cel mai afectat este format din copii de pana la 9-10 ani, iar varful de incidenta este intre 2 si 5 ani.

Parintii trebuie sa fie atenti la anumite aspecte daca vor sa afle in ce stare de sanatate se afla copiii lor. Unul din semnele necunoscute ale rujeolei este albirea limbii, deoarece este incarcata cu depozite ale virusului rujeolic. Marginile limbii sunt rosii, iar centrul acesteia este albicios. De asemenea, pe obrajii copiilor care sufera de rujeola apar pete albe spre gri, inainte de declansarea bolii in tot organismul.

Despre rujeolă, trebuie spus că perioada de incubație durează între 7 și 18 zile. Debutul bolii este de obicei brusc și agresiv, cu febră care poate depăși valoarea de 39 de grade. La asta se adaugă indispoziția, durerile de cap plus semnele unei infecții respiratorii.

Tot legat de rujeolă apar și secrețiile nazale apoase, strănuturile, lăcrimarea abundentă, intoleranța la lumină, umflarea pleoapelor, durerile în gât, răgușeala, înroșirea și umflarea amigdalelor și tusea uscată.

A doua fază a bolii debutează după 24-48 de ore. Pot apărea simptome precum: înroșirea mucoasei bucale, inflamarea ganglionilor, pete albicioase pe mucoasa obrajilor, persistența febrei chiar și după administrarea medicamentelor și usturimile la urinare.

1 Comment

1 Comment

  1. VALI

    2017-11-04T20:42:38+02:00 at 2017-11-04T20:42:38+02:00

    vaccineaza ti copilul duduie si asteapta sa faca rujeola,ca exact asta face vaccinu,ii bagi virusul ca sa faca boala.si atunci sa te caci pe tine de are efecte adverse urate sau f urate!!! nu mai fa atata reclama,n-ai constiinta pt atatia copii vatamati!citeste inteligent o prospectu si vezi ce contine si pe urma gandesti si de datu cu parerea fa o cu ai tai spalati pe creier,nu mai influenta prostimea!!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top