Connect with us

Revistateo.ro

Risc major de securitate! Focarul unei maladii grave a ajuns la granița cu România.

Stiri

Focar de rujeolă în apropiere de România

Risc major de securitate! Focar de rujeolă la granița cu România! Două persoane, printre care un copil în vârstă de cinci ani, au murit în luna ianuarie din cauza rujeolei în Ucraina.

Țară este afectată de un focar al acestei maladii, unde rata de vaccinare rămâne printre cele mai scăzute din Europa, au declarat miercuri autorităţile locale, citate de AFP, transmite Agerpres.

Un adult a murit de rujeolă la Odesa, în sudul ţării, a afirmat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.

Prima victimă, în vârstă de cinci ani, a decedat săptămâna trecută în regiunea Odesa, unde vacanţele şcolare au fost prelungite pentru a preveni răspândirea bolii, potrivit cifrelor oficiale ale Centrului de Sănătate Publică.

De la începutul lunii ianuarie, 1.275 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în Ucraina comparativ cu 4.782 de cazuri în întregul an 2017. Ucraina este printre ţările cele mai afectate de reapariţia rujeolei în Europa alături de România, Italia, Franţa, Germania şi Grecia.

În 2017, în Ucraina, boala s-a soldat cu cinci morţi, dintre care trei copii, toate decesele survenind în regiunea Odesa, învecinată cu România şi Republica Moldova.

Pentru a limita riscul de infecţie, autorităţile ucrainene continuă să îndemne populaţia să se vaccineze.

Primăria de la Kiev a recomandat de asemenea şcolilor să nu primească copii nevaccinaţi, suscitând panică în rândul părinţilor, care au luat cu asalt centrele de vaccinare, cauzând un deficit de vaccinuri în unele clinici.

Rata de vaccinare împotriva rujeolei în Ucraina este de 88% pentru prima doză primită la un an, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă o rată de 95%.

Ucraina este printre țările cele mai afectate de reapariția rujeolei în Europa alături de România.

Numarul total de cazuri de rujeola raportate in Romania de la debutul epidemiei a ajuns la 10.423, 116 fiind inregistrate in ultima saptamana. Totodata, specialistii au anuntat confirmarea serologica a celui de-al 38-lea deces.

Potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), numarul total de cazuri confirmate cu rujeola in Romania este de 10.423, din care 38 de decese.

CITEȘTE ȘI: Epidemie de rujeolă: peste 100 de noi cazuri înregistrate într-o săptămână

”Cel de-al 38-lea deces datorat rujeolei, confirmat serologic, a fost raportat la un copil cu retard psihomotor in varsta de 2 ani, sex maculin, nevaccinat, din judetul Suceava”, au anuntat specialistii CNSCBT.

Potrivit acestora, in ultima saptamana au fost inregistrate 116 de cazuri, in 15 judete si in municipiul Bucuresti.

Cate 22 de cazuri noi s-au inregistrat in Iasi si Prahova, 13 in Iasi, 9 in Neamt, cate 7 in Bacau, Braila si Bucuresti, cate 5 in Botosani, Olt si Suceava, 4 in Galati, 3 in Brasov, cate 2 in Arges, Calarasi si Dambovita si unul in Ialomita.

Peste 9.960 de cazuri de imbolnavire s-au inrgistrat la persoane care nu s-au vaccinat deloc, 343 la persoane care au primit o doza de vaccin si 113 la persoane care au primit doua doze de vaccin.

Te poate interesa și: Cum recunosti rujeola si ce este ea

Rujeola este o afectiune destul de grava care poate fi prevenita prin vaccinare. Poate da complicatii severe daca nu este tratata corespunzator. Se poate confunda la prima vedere cu rubeola, insa rujeola este mult mai grava.

Simptomele principale sunt:

  • febra mare, de pana la 40,5 grade Celsius;
  • inflamatii la nivelul pielii si iritatii insuportabile;
  • mancarimi;
  • stare de oboseala accentuata;
  • greata, insotita de varsaturi;
  • lacrimare abundenta;
  • dureri in gat, raguseala;
  • inflamarea amigdalelor;
  • secretii nazale apoase.
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top