Connect with us

Revistateo.ro

Epidemie în România! Numărul deceselor este alarmant

Stiri

Epidemie de rujeolă în România! S-a înregistrat un nou deces

Numarul total de cazuri de rujeola raportate in Romania de la debutul epidemiei a ajuns la 10.423, 116 fiind inregistrate in ultima saptamana. Totodata, specialistii au anuntat confirmarea serologica a celui de-al 38-lea deces.

Potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), numarul total de cazuri confirmate cu rujeola in Romania este de 10.423, din care 38 de decese.

”Cel de-al 38-lea deces datorat rujeolei, confirmat serologic, a fost raportat la un copil cu retard psihomotor in varsta de 2 ani, sex maculin, nevaccinat, din judetul Suceava”, au anuntat specialistii CNSCBT.

Potrivit acestora, in ultima saptamana au fost inregistrate 116 de cazuri, in 15 judete si in municipiul Bucuresti.

Cate 22 de cazuri noi s-au inregistrat in Iasi si Prahova, 13 in Iasi, 9 in Neamt, cate 7 in Bacau, Braila si Bucuresti, cate 5 in Botosani, Olt si Suceava, 4 in Galati, 3 in Brasov, cate 2 in Arges, Calarasi si Dambovita si unul in Ialomita.

Peste 9.960 de cazuri de imbolnavire s-au inrgistrat la persoane care nu s-au vaccinat deloc, 343 la persoane care au primit o doza de vaccin si 113 la persoane care au primit doua doze de vaccin.

Cele mai multe cazuri, peste patru mii, au aparut la copii cu varste cuprinse intre 1 si 4 ani.

Te poate interesa și: Cum recunosti rujeola si ce este ea

Rujeola este o afectiune destul de grava care poate fi prevenita prin vaccinare. Poate da complicatii severe daca nu este tratata corespunzator. Se poate confunda la prima vedere cu rubeola, insa rujeola este mult mai grava.

Simptomele principale sunt:

  • febra mare, de pana la 40,5 grade Celsius;
  • inflamatii la nivelul pielii si iritatii insuportabile;
  • mancarimi;
  • stare de oboseala accentuata;
  • greata, insotita de varsaturi;
  • lacrimare abundenta;
  • dureri in gat, raguseala;
  • inflamarea amigdalelor;
  • secretii nazale apoase.

Rujeola, ca majoritatea bolilor copilariei, are o origine virala. Virusul este unul de tip ARN, inrudit cu virusurile pestei bovine si a rapciugii canine. Virusul rujeolic face parte din genul Morbilivirus, familia Paramyxoviridae de unde se trage si oreionul.

Rujeola se poate transmite prin saliva, virusul putand fi transmis prin stranutari puternice. Rujeola nu se poate transmite indirect, si anume prin contactul cu obiecte contaminate. Virusul rujeolic nu rezista mai mult de 2 ore pe suprafetele contaminate si tocmai de aceea nu se poate vorbi de transmiterea sa in acest mod.

Primele 4 zile sunt cele mai periculoase deoarece probabilitatea de contagiere creste pana la 95%. Grupul de varsta cel mai afectat este format din copii de pana la 9-10 ani, iar varful de incidenta este intre 2 si 5 ani.

Parintii trebuie sa fie atenti la anumite aspecte daca vor sa afle in ce stare de sanatate se afla copiii lor. Unul din semnele necunoscute ale rujeolei este albirea limbii, deoarece este incarcata cu depozite ale virusului rujeolic. Marginile limbii sunt rosii, iar centrul acesteia este albicios. De asemenea, pe obrajii copiilor care sufera de rujeola apar pete albe spre gri, inainte de declansarea bolii in tot organismul.

Ce este rujeola?

Rujeola (cori sau pojarul, cum este cunoscut în mod uzual) este o boală eruptivă extrem de contagioasă, provocată de virusul rujeolic şi care apare, de cele mai multe ori, în timpul primilor ani de viaţă. Punctul maxim al incidenţei cazurilor de rujeola se înregistrează primăvara, dar poate apărea și toamna.

Modalitatea de transmitere a bolii este aerogenă, atunci când bolnavul purtător de virus tuşeşte sau strănută. Dacă piciul tău a contractat boala, el va rămâne contagios patru zile înainte şi după apariţia erupţiei cutanate, scrie mami.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top