Connect with us

Revistateo.ro

Retete

Greșeala care DISTRUGE IREMEDIABIL VINUL. Secretul de preparare care îl face VALOROS!

Când vine vorba despre făcutul vinului, tot românul este un mare meşter şi cunoscător. De pe la începutul lui septembrie şi până pe după jumătatea lui octombrie, satele şi oraşele României (mai nou, obiceiul s-a translatat şi pe alte coordonate europene, odată cu migraţia românilor) miros vârtos a must şi a tescovină, de îţi vine să zici că trăieşti într-o nesfârşită cramă.

Românii sunt în topul țărilor europene la capitolul consum de vin preparat în casă, însă multe gospodării fac aceeași greșeala care distruge iremediabil gustul vinului: nu respectă perioada de fermentație!

Greșeala care distruge VINUL

Procesul de fermentație este o etapă esențială în cadrul tehnologiilor de obținere a vinurilor de casă, de aceea este important să îi acordați atenția necesară.

Citește și: Așa se coc vinetele corect! Trucul gospodinelor adevărate

În cadrul fermentației, drojdiile consumă zahărul din must și îl transformă în alcool etilic și dioxid de carbon. Pentru această etapă, este bine de știut că drojdiile din must au nevoie de temperaturi optime pentru a se putea multiplica într-un anumit interval de timp.

Drojdia a fost folosită în coacere și fermentare, de mii de ani. Este folosită ca organism model în biologia modernă a celulei și este printre cele mai cercetate organisme eucariote. În ultima vreme s-a constatat că drojdia poate fi folosită pentru a genera energie electrică și că poate produce etanol.

Care e perioada optimă de fermentare a mustului?

Conform specialiștilor, perioada oprimă de fermentare a mustului este de 14-21 zile. Pentru a obține un vin de calitate superioară, cu proprietăți deosebite, perioada optimă de fermentare este de două-trei săptămâni, adică 14-21 de zile.

Nu fermenta strugurii cu tot cu ciorchine Adevăratul vin se face, fără doar şi poate, din struguri. Însă nu toate componentele strugurelui sunt benefice pentru a scoate o licoare de înaltă calitate. Bunăoară, ciorchinele (partea ierboasă) este de-a dreptul catastrofal pentru calitatea vinului, mai ales dacă nu este eliminat la timp.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Retete

To Top