Connect with us

Revistateo.ro

Articole

Cea mai bună rețetă de ciorbă de burtă. E perfectă pentru Revelion

În ultimii ani, ciorba de burtă a devenit din ce în ce mai populară pe mesele de Anul Nou. Un preparat preferat de mulți români, această ciorbă are câteva secrete de care trebuie să ții cont pentru a ieși la fel de bună ca cea de la restaurant.

Cui nu îi place burta de vită o poate înlocui cu carne de pui sau cu ciuperci pleurotus. Ciorba de burtă este foarte gustoasă atunci când sunt folosite pase și cartilaje de vită și zarzavaturile potrivite. Cea mai bună ciorbă de burtă se prepară din burta crudă, însă dacă nu ai de unde cumpăra așa, poți pregăti din burtă prefiartă și congelată.

1 kg oase de vită
2 kg burtă congelată sau proaspătă
3 foi de dafin
1 lingura mare de boabe de piper negru
4 L apa rece (+ completare la nevoie)
4 lingurițe rase de sare.

Pentru final:
1 morcov mare ras fin călit cu 1 lingură de ulei (se adaugă la final)
15 căței de usturoi (zdrobiți)
6 gălbenușuri
400 ml smântână lichidă pentru gătit (30% grăsime)

Pentru servit:
oțet, ardei iuți, pâine, opțional si smântână.

Se așază oasele de vită într-o oală încăpătoare cu 4 litri de apă rece, 4 lingurițe de sare, foile de dafin și boabele de piper. Se lasă să fiarbă aceste ingrediente, apoi se ia spuma care se formează. Se reduce focul la minimum și se acoperă oala pe jumătate cu un capac.

Se lasă să fiarbă aceste oase timp de 2 ore. Se stinge focul, se strecoară supa rezultată, apoi se așază în aceeași oală spălată bine în prealabil. Ar trebui să rămână cam 3 litri de supă concentrată de vită, în care se vor pune celelalte ingrediente.

În timp ce se fierbe supa, te poți ocupa de bucățile de burtă. Se taie fâșii dacă nu sunt deja tăiate. În cei 3 litri de supă obținută se mai pun încă doi litri de apă și se pun la foc. Când ajunge supa la fierbere, se adaugă bucățile de burtă și se lasă să clocotească timp de o oră. Se lasă apoi oala la foc mic, se scot bucîțile și se pun într-o strecurătoare. Se taie sub formă de fideluță și se mai pun la fiert încă 20 de minute, la foc mic.

În cazul în care burta este congelată, aceasta trebuie spălată bine. Se pun în apă și se lasă timp de 30 de minute să fiarbă.

Se rade un morcov pe răzătoarea fină, se așază într-o crăticioară cu o lingură de ulei și se lasă la călit timp de 10 minute, la foc mic, amestecând încontinuu, până ce se înmoaie. Se adaugă apoi morcovul călit în ciorbă și se mai lasă la fiert timp de 15 minute.

Se verifică dacă bucățile de burtă sunt fierte. Se ia oala de pe foc. Usturoiul curățat se zdrobește cu 2 linguri de apă rece. Se toarnă în oală și se amestecă bine. Se separă 6 gălbenușuri de albuș și se amestecă într-un castron cu smântâna lichidă, folosind un tel. Se drege ciorba cu acest amestec, având grijă ca ciorba să fie luată de pe foc și să nu fie fierbinte, pentru a nu se brânzi smântâna.

Se servește după preferință cu oțet, uțet și ardei.

Citește și: Rețetele lui Horia Vîrlan pentru Crăciun. Ce pregătește pentru masa festivă

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Articole

To Top