Connect with us

Revistateo.ro

cum sa iti examinezi corect sanii

Sanatate

Examineaza-ti sanii corect

Una dinte cele mai raspandite boli in randul femeilor moderne a devenit cancerul mamar. Depistarea la timp a afectiunii inseamna sanse mai mari de vindecare, sustin specialistii. Autoexaminarea sanilor este foarte importanta in cazul unei eventuale probleme.

Cauze

In principal, dezechilibrul hormonal este cauza declansarii cancerului mamar, care se poate declansa la orice varsta , chiar si in copilarie. Boala poate aparea in urma mostenirii genetice, a expunerii la radiatii, a numarului mare de avorturi, a alaptarii pentru o perioada scurta sau a alimentatiei bogate in grasimi. Pentru a depista si a preveni in faza initiala cancerul mamar, trebuie sa-ti examinezi sanii la 2 -3 zile dupa perioada de ciclu menstrual sau in fiecare luna, in aceeasi zi, daca esti in perioada menopauzei .

Cateva sfaturi pentru o autoexaminare corecta a sanilor

1. In cazul in care observi pe sani ca ti-au aparut pete, atunci trebuie sa mergi de urgenta la medic. Exceptie in cazul femeilor gravide sau a celor care alapteaza, precum si a celor care au incetat alaptarea de curand.
2. Ridica mana stanga, iar cu mana dreapta maseaza usor sanul stang de la aerola spre exterior si invers. La fel si cu sanul drept , in cazul in care observi noduli, consulta un doctor!
3. In fata oglinzii, ridica mainile si du-le usor dupa cap si fii atenta la aspectul pielii si la dimenisiunea sanilor. Atentie ca mameloanele sa nu fie retrase, iar pielea sa nu aibe pete sau sa nu fie uscata.
4. Intinsa pe pat, strange usor areola, iar in cazul in care apar urme de secretii, trebuie sa te adresezi medicului.
5. Stai culcata, mana pune-o sub cap, iar cu mana dreapta, prin miscari circulare, palpeaza zona sanului, in cazul in care apar dureri sau schimbari la atingere, trebuie sa faci un consult medical.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top