Connect with us

Revistateo.ro

De se se îmbolnăvesc unii oameni de cancer, iar alții nu. Medic oncolog: „Un glonț îl primim...”

Sanatate

De se se îmbolnăvesc unii oameni de cancer, iar alții nu. Medic oncolog: „Un glonț îl primim…”

Cancerul este boala de care se teme toată lumea. An de an, milioane de persoane primesc acest diagnostic, iar numărul bolnavilor pare să crească. Un medic oncolog explică de ce unele persoane se îmbolnăvesc de cancer și de ce alte persoane reușesc să trăiască o viață îndelungată fără să aibă astfel de probleme de sănătate.

După cum bine știm, probabilitatea de a face cancer crește în momentul în care în familie există sau a existat cineva care a suferit de această afecțiune. În plus mai sunt și factori de mediu care pot conduce la apariția cancerului, precum expunerea la radiații și alte situații asemănătoare.

Conferențiar Doctor Șerban Negru, medic primar oncolog, a explicat unde greșesc oamenii de se îmbolnăvesc de cancer.

„Nu cred că am greșit noi neapărat… probabil incidența a aproape aceeași, doar că noi trăim mai mult, tratăm cu succes alte boli, iar oamenii ajung să depășească mai frecvent pragul acela al vârstei a treia când, în mod normal, se declanșează cancerele. Să nu uităm că avem o populație îmbătrănită și din această cauză incidența cancerului e mai mare”, a spus medicul pentru avantaje.ro.

În plus, acesta a vorbit și despre cazurile de cancer în rândul copiilor. Din ce în ce mai mulți copii află acest diagnostic în urma unor controale banale, iar salvarea acestora este făcută, de cele mai multe ori, contracronometru.

„Incidența în rândul copiilor este ușor crescută, dar și vindecarea este tot mai mare în ultimele decenii. La ora actuală, peste 80% din cancerele pediatrice se vindecă”, a mai spus medicul.

Citește și: Simptome ale cancerului mai puțin cunoscute de femei

Medicul compară îmbolnăvirea cu ruleta rusească

„Eu compar aceste situații cu o ruletă rusească. Vreau doar să sugerez că factorul risc-șansă-probabilitate-ghinion joacă un rol important în ecuația asta. Unii dintre noi trag bățul scurt. Haideți să vă explic… Ruleta rusească se joacă cu un revolver cu șase spații pentru gloanțe.

Doar unul singur este însă ocupat. Odată introdus glonțul, cilindrul este învârtit și închis la loc la întâmplare, astfel încât spațiul în care se afla glonțul este necunoscut.

Imaginați-vă că nu avem de-a face cu un singur glonț, ci cu mai multe pentru că ți le-ai pus singur trăind nesănătos și făcând alegeri greșite. Așa că riscul de a face cancer este mai mare. Poți, la fel de bine, să scapi cu o mare șansă și noroc, din acest periculos hazard.

Un glonț îl primim de la natură. Oricât de sănătos am trăi, există riscul de a face această boală. Ține de noroc. Restul de gloanțe ni le punem singuri în pistol”, a mai spus doctorul.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top