Connect with us

Revistateo.ro

Din sase copii, unul singur NU a abandonat scoala

Inedit

Din sase copii, unul singur NU a abandonat scoala

Dintre toti cei sase copii, doar Elena este inca la scoala si isi doreste sa isi continue studiile. Retrasa si tacuta, ea marturiseste ca este pasionata de cifre si isi doreste sa devina profesoara. Fratele ei mai mare, Ionut, mergea si el la scoala din comunitate pana anul trecut, cand era in clasa a VII-a si cand a hotarat ca ,,nu mai are rost sa continue”. De atunci, Ionu’ isi dedica timpul treburilor gospodaresti sau muncii pamantului, activitati pe care in mod normal le practica un adult. Mama lui, Ioana, il descrie ca pe un baiat ,,cuminte si muncitor, care merge cu vitele la camp, sapa, sparge lemne sau aduce fanul de pe camp.” Viitorul lui pare sa urmeze acelasi traseu cu al fratilor mai mari care au abandonat, pe rand, scoala, Valerica a renuntat in clasa a IV-a, Cristi in clasa a VI-a, iar Sabin in clasa a VII-a. Intreaga copilarie si-au petrecut-o in sat muncind campul sau cu ziua, iar apoi au plecat sa munceasca in strainatate. Sabin a plecat cu contract in urma cu doi ani, iar la inceputul acestui an i-a luat cu el si pe Cristi si Valerica. Toti trei muncesc in prezent in Italia, “la facut paleti”.

Venitul fix al familiei provine din alocatia Elenei de 84 Ron si somajul mamei de 350 Ron. Pana anul trecut cand s-au facut disponibilizari, Ioana facea naveta pentru a lucra la sere, langa oras. Spera ca lucrurile sa se regleze si sa isi reia locul de munca in aceasta primavara. O alta apasare a familei este lipsa curentului electric. Pentru ca nu au reusit niciodata sa stranga banii necesari pentru a se bransa la curent, au stat mereu la lumina unei lampi pe baterii. Timpul trece extrem de greu, iar la lumina lampii ,,nu vezi nici sa scrii, nici sa citesti”.

Traseul copiilor pare sa il urmeze pe cel al parintilor. Ioana are zece clase, iar Marin opt. Amandoi spun ca au fost nevoiti sa renunte la scoala din cauza saraciei. Au inceput sa munceasca de mici pentru a-si ajuta parintii si a avea ce pune pe masa.

Elena locuieste intr-o familie in care toti cei 6 copii au abandonat scoala pentru ca nu au avut ce manca si nu au avut unde sa isi faca temele. Fara hrana si fara curent electric, copii au renuntat rand pe rand la scoala, pentru a munci. Cu o masa calda pe zi oferita la scoala unde va petrece alte doua ore pentru efectuarea temelor, Elena va avea toate sansele sa continue educatia. Destinul ei se poate schimba cu doar 2 Euro pe luna, trimis prin SMS la 8844 cu textul PAINE.

In satele din Romania, copiii renunta la scoala pentru a munci cot la cot cu cei mari. Cei mici fac sacrificii, muncesc prin vecini cu ziua si traiesc cu povara de a pune ceva pe masa! Acasa, frigul, lipsa curentului electric si nevoia de hrana ii opresc de la teme pe 360.000 de copii care isi ajuta parintii muncind in gospodarie, inainte sau dupa scoala iar 225.000 de copii lipsesc complet de la scoala pentru a munci in gospodarie.

• Abandonul scolar este cu 40% mai mare in rural fata de mediul urban;
• 22% dintre copii din mediul rural nu termina gimnaziul iar numarul lor e in crestere accelarata in ultimii 5 ani;
• 74% dintre cazurile de abandon scolar se inregistreaza in mediul rural;
• In 2014, rata abandonului scolar a trecut de 18%, in timp ce in UE a ramas la 11.1%.

***

Despre World Vision Romania

World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. World Vision Romania este o fundatie crestina care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, dezvoltare si advocacy punand in centrul activitatii sale bunastarea copilului. Fundatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirata de valorile crestine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen. In 25 de ani de prezenta in Romania, fundatia a ajutat peste 500.000 de copii si adulti, in 400 de comunitati din 8 judete.

World Vision Romania crede in dreptul la sanse egale pentru copiii de la sate si de la oras si de aceea in comunitatile rurale unde este prezenta desfasoara programe de dezvoltare comunitara pe termen lung cu focus pe educatie si reducera abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic si crestin. Copiilor li se faciliteaza astfel accesul la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea durabila a comunitatii in care traiesc. Proiectele sale se concentreaza pe transformarea comunitatilor si a membrilor acestora, pentru a realiza o viata implinita pentru fiecare copil.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top