Connect with us

Revistateo.ro

Care sunt riscurile dietei vegan

Stiri

Care sunt riscurile dietei vegan

Dacă te-ai decis să urmezi calea dietei vegan, atunci trebuie să ştii că regimul de viaţă este destul de strict, iar riscurile dietei vegane sunt foarte mari dacă nu se acordă importanţă deosebită nutriţiei. Majoritatea veganilor parcurg câteva etape până a ajunge la acest stil de viaţă, iar aceste etape include o perioadă în care sunt ovo-lacto-vegetarieni, iar asta presupune ca în plus faţă de legume, fructe, seminţe şi cereale, aceştia să păstreze în alimentaţie produse de provenienţă animală precum laptele, ouăle, mierea sau icrele. Cu toate acestea, riscurile dietei vegan sunt prezente chiar dacă abordarea este treptată.

CITEŞTE ŞI: DIETA CU CIREŞE, SLĂBEŞTI 3 KILIGRAME ÎN DOAR 3 ZILE

În ceea ce priveşte riscurile dietei vegan, acestea ţin de carenţe de vitamine, lipsuri care apar în urma slabei absorbţii a nutrienţilor. Conform unui studiu efectuat de cercetătorii japonezi, deşi pentru majoritatea vitamintelor, proteinelor şi fibrelor pe care omnivorii le iau din produsele animale veganii au alternative, pentru vitamina B12, cunoscută şi sub numele de cobalamină, nu există alternative care să furnizeze aportul necesar.

Vitamina B12 este implicată în formarea hemoglobinei, iar riscurile dietei vegan urmată pe o perioadă îndelungată de timp sunt anemia, pierderile de memorie ireversibile sau depresia. Tot vitamina B12 facilitează absorbţia de acid folic, prin urmare lipsa ei poate genera carenţe mai mari şi în rândul altor vitamine.

Cu toate că există alimente de origine vegetală care conţin vitamina B12, acestea provin din tractul digestiv al animalelor din zona în care au fost cultivate. Acest lucru se întâmplă deoarece, conform oamenilor de ştiinţă, vitamina B12 poate fi creată doar de anumite bacterii, care la rândul lor se găsesc în sistemele digestive ale animalelor.

Deşi poate fi găsită sub formă de suplimente obţinute din alge, formele în care această vitamină este prezentă în suplimente nu pare a fi absorbită eficient de către organism. Cu toate acestea, specialiştii recomandă ca veganii să includă în alimentaţie produse fermentate şi anumite tipuri de ciuperci şi legume îmbogăţite cu vitamina B12.

Cel mai important este, dacă doriţi să recurgeţi la o dietă vegan să urmaţi strict sfatul medicului nutriţionist! 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top