Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

6 greseli pe care si cei mai buni parinti le fac

Si parintii gresesc, cateodata, nu-i asa? Am pregatit o lista cu 6 tipuri de erori pe care si cei mai buni parinti le pot face in relatia cu cei mici.

1. Cedeaza atunci cand copilul amana „inca putin” :

„Mai stau inca 5 minute! Niciodata nu ma lasi!”. Daca parintele raspunde: „Bine, dar doar 5 minute!”, copilul se va simti incurajat sa repete aceasta atitudine si alta data.

CITESTE SI: EMOȚIONANT. Rugăciunea unui copil orfan: „Eu nu sunt singur…”

2. Ii explica celui mic ca nu are dreptate sa planga sau sa fie furios.

Faptul ca primeste atentie atunci cand este suparat, copilul va intelege ca prin aceasta atitudine este alintat de catre adulti. In aceasta situatie, atitudinea parintelui ar trebui sa fie una de intelegere, prin care sa il trateze pe copil cu maturitate si sa ii acorde timp sa se linisteasca: “Inteleg ca esti furios, stai putin in camera ta sa te linistesti si vom discuta mai tarziu”.

3. Ameninta: „daca nu faci asta, ma voi supara pe tine”, „nu o sa mai vorbesc cu tine” sau „te las aici daca nu vrei sa te pregatesti”.

Ca si in situatia de mai sus, anxietatea copilului creste si va crede ca astfel de amenintari reprezinta un comportament normal pe care il va folosi si el.

4. Nu argumenteaza atunci cand se cearta cu copilul:

“De ce sa fac ce spui tu?” / ”Pentru ca eu sunt mama ta si asa spun eu!”. Este indicat ca parintele sa ofere instructiuni clare, dar sa si explice de ce copilul nu este pregatit pentru a lua singur anumite decizii.

5. Parintii care se contrazic unul pe celalalt in fata copilului.

Faptul ca cei doi nu se pot pune de acord il ajuta pe copil sa gaseasca punctele slabe din relatia lor si sa ii “manipuleze” pe parinti ca sa obtina ce isi doreste.

RECOMANDARE: TEST: Esti un parinte prea dur?

6. Este neserios si „ameninta” cu o pedeapsa pe care nu o pune niciodata in aplicare:

„Nu te mai las la desene”, „nu mai mergem la plimbare”, „nu-ti mai cumpar jucaria”. Faptul ca promisiunea, fie ea si negativa, nu este respectata, il face pe cel mic sa creada ca poate face ceea ce doreste, pentru ca parintele oricum nu se tine de cuvant.

Sursa foto: pixabay.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top