Connect with us

Revistateo.ro

mama

Stiri

4 tipuri de RELATII TOXICE intre mama si copil. Multe femei se regasesc la punctul 3

Relatia dintre mama si copil nu este mereu una de vis. Iata 4 tipuri de relatii toxice pe care si tu ar trebui sa le eviti daca doresti sa ai o legatura speciala cu odrasla ta.

Indiferent de modul in care relationezi cu cel mic, ai grija sa NU urmezi comportamentul unei mame:

1. Expeditive

Acele mame care isi trimit copiii sa se joace in loc sa le dea explicatii la anumite intrebari sau nu tin cont de raspunsurile copiilor atunci cand sunt intrebati diverse lucruri nu realizeaza ca cei mici nu vor mai simti ca trairile lor sunt importante si mai tarziu vor simti o nevoie exagerata de atentie si de afectiune din partea celorlalti. Un exemplu concret este acela cand ii pui mancarea in fata celui mic chiar daca ti-a spus ca nu-i este foame, ori il ignori atunci cand faci planuri sa mergeti la munte, in ciuda faptului ca ti-a spus cat de mult ii place sa mearga la mare.

CITESTE SI: 5 lucruri pentru care o mama nu trebuie sa isi ceara scuze

CITESTE SI: „Platit in dragoste”: O LECTIE DE VIATA cum doar o MAMA poate sa ofere!

2. Tiranice

Genul de mama care simte nevoia sa controleze totul in viata copilului il va determina pe cel din urma sa aiba in viitor un sentiment de nesiguranta in relatia cu cei din jur. Indiferent ca ii vei spune ca totul este spre binele lui, acesta va intelege de fapt ca nu este capabil sa ia propriile deciziii si ca nu poate avea incredere niciodata in propria judecata. Pana la urma nu vei fi in stare sa il ghidezi in permanenta, asa ca tine cont si de ce are el de spus.

3. Cameleonice

Un alt tip de relatie toxica este cea generata de „mama – cameleon”, adica cea care isi schimba comportamentul brusc. Acum intelegatoare, iar in secunda urmatoare un critic dur, aceasta il va face pe cel mic sa nu stie la ce sa se mai astepte din partea propriei mame si va ajunge sa se simta complet neajutorat atunci cand va deveni o persoana matura.

4. Indisponibile emotional

Cele care nu stiu cum sa le arate copiilor cum sa isi imparta iubirea in mod egal intre acestia ori nu isi arata sentimentele in mod corespunzator le vor da de inteles micutilor ca sunt abandonati ori, mai rau, ca nu merita sa fie iubiti asa cum sunt ceilalti frati. Aceasta forma de abandon emotional il va face pe cel mic sa fie confuz si totodata inspaimantat de faptul ca nici macar mama sa nu-i aocrda sufienta atentie. Ulterior, acestia vor deveni dependenti de partenerii de viata si vor avea nevoie in permanenta sa fie asigurati de faptul ca sunt iubiti, lucru ce ar putea deveni sufocant pentru cei din jur.

Tu cum reusesti sa te intelegi cu copilul tau? Ce sfat i-ai da unei mame?

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top