Connect with us

Revistateo.ro

Zi mare pe 23 iulie. Uite ce NU ai voie sa faci!

Stiri

Zi mare pe 23 iulie. Uite ce NU ai voie sa faci!

Pe 23 iulie este zi de sarbatoare: crestinii romani il pomenesc pe Sfantul Foca. Iata ce nu trebuie sa faci in aceasta zi sfanta!

Sarbatoarea Aducerii Moastelor Sf. Sfintit Mc. Foca în anul 403, de la Sinope la Constantinopol, este una extrem de importanta, mai ales pentru crediniciosii din mediul rural. In popor se spune ca in aceasta zi ard si pietrele in apa, iar cei care indraznesc sa se ocupe de treburi gospodaresti vor fi mistuiti de flacari.

CITESTE SI: 10 VORBE DE DUH DE LA SFANTUL AUGUSTIN

Sfantul Foca a trait in portul turcesc Sinope, in timpul domniei imparatului Traian. Cand imparatul a poruncit uciderea tuturor crestinilor, soldatii acestuia au pornit pe urmele sfantului. Cand intr-un final a fost gasit, sfantul Foca nu si-a divulgat indentitatea, insa le-a oferit ostasilor loc de dormit si masa calda si le-a promis ca in zorii zilei ii va duce la cel care este Foca, gradinarul. Pe timpul noptii sfantul si-a sapat groapa si a stat in rugaciune. Dimineata le-a marturisit ostasilor ca el este cel pe care ei il cauta si astfel si-a dat sufletul in mainile Domnului.

Traditia spune ca Sfantul Foca asteapta cu mare nerabdare ziua pomenirii sale, insa Dumnezeu ii spune de ea abia cand aceasta a trecut, de teama ca el sa nu prapadeasca tot pamantul cu flacarile sale. Acest sfant este responsabil de arsita si incendii si umbla prin cer intr-un car de foc, cu un bici care arde in mana. Oamenii de la tara sunt extrem de tematori in aceasta zi si de aceea evita sa mearga la treburile campului sau chiar sa pasca vitele. Tot in traditie se spune ca Sfantul Foca este de fapt fratele mai mic al Sfantului Ilie, care mijloceste in permanenta ca acesta sa nu piarda lumea cu furtunile sale.

In aceasta zi nu ai voie sa faci foc in casa, sa pornesti cuptorul si sa coci paine. Femeile de la tara nu au voie sa toarca, sa coase, sa spele sau sa se scalde in rauri.

Sursa foto:sfintisiicoane.wordpress.com

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top