Connect with us

Revistateo.ro

Sfântul Sisoe cel Mare este prăznuit pe 6 iulie. Cum a devenit cunoscut

Credinta

Sfântul Sisoe cel Mare este prăznuit pe 6 iulie. Cum a devenit cunoscut

Pe data de șase iulie, creștin-ortodocșii din întreaga lume îl prăznuiesc pe Sfântul Sisoe. Acesta a devenit cunoscut pentru mulți datorită expresiei din filme „Sfinte Sisoe”.

Sfântul Sisoe a fost o persoană istorică, şi nu un personaj. Sfântul Cuvios Sisoe cel Mare a trăit într-una dintre mănăstirile pustiului egiptean, la începutul secolului al IV-lea. A fost continuatorul unei mari tradiţii monastice a Sfântului Antonie cel Mare.

După ce Sfântul Antonie a plecat la cele veșnice, Sisoe, care era preot, a decis să plece într-un loc liniștit, unde să își dedice viața lui Dumnezeu. Timp de 72 de ani, acesta a stat într-un pustiu, unde s-a rugat pentru toată lumea.

Citește și: Rugăciune către Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian pentru sănătate

Sfântul Sisoe cel Mare a fost ucenicul Sfântului Antonie cel Mare. A primit de la Dumnezeu puterea de a vindeca bolnavii, de a scoate duhurile rele și a învia morții.

Citește și: Rugăciunea care alungă farmecele. Se spune sâmbăta

Pentru a înţelege gândirea şi modul perceperii vieţii creştine de către Sfântului Sisoe, iată trei din cele mai importante mărturii rămase despre sfinţia sa, potrivit doxologia.ro:

* „Un frate a întrebat pe stareţ, pe fericitul Sisoe, zicând: Ce voi face, părinte, căci am căzut în păcat? Stareţul a răspuns: Scoală-te, fiule, şi te vei mântui. Zis-a fratele: Dar, după sculare, iarăşi am căzut. Stareţul a zis: Scoală-te iarăşi. Fratele i-a zis: Apoi, până când va fi căderea şi scularea mea? Stareţul a răspuns: Până ce sfârşitul te va ajunge şi te va găsi ori în cele bune, ori în cele rele. Deci, totdeauna se cade să petrecem în sculare, ca într-aceea să ne ajungă sfârşitul”.

„Unui frate, făcându-i-se strâmbătate de către alt frate, a venit la avva Sisoe și i-a zis: Mi s-a făcut strâmbătate de cutare frate și eu voi să-mi fac izbândă. Iar bătrânul îl ruga, zicând: Nu, fiule, ci lasă mai bine la Dumnezeu izbânda. Iar el zicea: Nu voi înceta, până nu voi face izbândă. Şi a zis bătrânul: Să ne rugăm, frate! Şi sculându-se, a zis bătrânul: Dumnezeule, nu mai avem trebuință de Tine ca să porți grijă pentru noi, căci noi ne facem izbânda noastră. Deci, aceasta auzind fratele, a căzut la picioarele bătrânului, zicând: Nu mă mai judec cu fratele, iartă-mă!”

* „Se spune despre avva Sisoe Tebeul că, după ce ieșea de la biserică, îndată se repezea la chilia sa, pășind iute și asemănându-se cu unul care fugea. Iar unii din cei ce-l vedeau că făcea aceasta, ziceau: drac are. Dar el, făcând lucrul lui Dumnezeu, nu lua aminte la cei ce vorbeau despre el”.

Scriitorul american George Thomas Stokes a scris un roman în care Sfântul Sisoe a salvat cinci copii din mâinile diavolului. În roman, a fost menționat de mai multe ori „Sfinte Sisoe” și a ajuns să fie un mod în care lumea se miră. După ce actorii americani au preluat această expresie, „Sfinte Sisoe” a ajuns să fie cunoscută în întreaga lume.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Credinta

To Top