Connect with us

Revistateo.ro

Sărbătoare pe 30 iunie. Sfântul Ghelasie de la Râmeț și cei 12 sfinți Apostoli

Credinta

Sărbătoare pe 30 iunie. Sfântul Ghelasie de la Râmeț și cei 12 sfinți Apostoli

În calendarul ortodox din 30 iunie este sărbătoare mare, însemnată cu cruce albastră. În fiecare an, la această dată, Biserica Ortodoxă Română îi prăznuiește pe toți cei 12 sfinți apostoli.

De asemenea, ziua de 30 iunie este importantă pentru români. Sfântul Ghelasie de la Râmeț, arhiepiscopul românilor din Transilvania, este prăznuit azi.

Locuitorii satelor din jurul mănăstirii Râmeț, situată pe Valea Geoagiului, în Munţii Trascăului, cinsteau amintirea unui monah cuvios, cu acelaşi nume, cu o viaţă plină de sfinţenie, cu râvnă întru propovăduirea cuvântului Evangheliei, cu dragoste faţă de păstoriţi. În secolul al XIV-lea a trăit la Mănăstirea Râmeț Ghelasie.

Evlavia sa i-a făcut pe oameni să îl cinstească ani de zile ca sfânt. Prin rugăciuni încetate la Bunul Dumnezeu, părți din moaștele sale au darul vindecării de boli și de suferințe.

Moaştele sale au fost descoperite la Mănăstirea Râmeţ, în urmă cu mai bine de o jumătate de veac, vindecând bolnavii. Astfel, o femeie, pe numele ei Maria, din Negreşti-Oaş, după ce i s-a arătat în vis un porumbel care a îndemnat-o să meargă la Mănăstire la Râmeţ, să se roage şi să se atingă de moaştele Sfântului Ghelasie, a făcut precum i se poruncise în vis, s-a vindecat de epilepsie, potrivit noutati-ortodoxe.ro.

Citește și: Rugăciunea care alungă farmecele. Se spune sâmbăta

În fiecare an, pe 30 iunie, BOR îi prăznuiește pe toți cei 12 apostoli ai lui Hristos. Aceștia sunt: Simon, zis Petru, şi Andrei, fratele lui; Iacov, fiul lui Zebedei, şi Ioan, fratele lui; Filip şi Bartolomeu; Toma şi Matei, vameşul; Iacov, fiul lui Alfeu, şi Levi, zis şi Tadeu; Simon Cananitul, şi Iuda Iscarioteanul.

Iată canonul de rugăciune la soborul Sfinților 12 apostoli

Troparul Sfinţilor 12 Apostoli, glasul al 4-lea:

Cei ce sunteţi între apostoli mai întâi pe scaun şezători şi lumii învăţători, Stăpânului tuturor rugaţi-vă să dăruiască pace lumii şi sufletelor noastre mare milă.

Cântarea 1, glasul al 4-lea. Irmos: Adâncul Mării Roşii…

Citește și: Rugăciunea care se spune duminica. Nu uita să o spui în această seară

Stih: Sfinţilor Apostoli, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Ceata Apostolilor dorind eu să o laud, Hristoase, cu rugăciunile lor ca un Dumnezeu, raza Preasfântului Duh, dăruieşte-mi şi lumina înţelepciunii Tale.

Stih: Sfinţilor Apostoli, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Întărindu-se cu puterea şi cu harul Tău, Hristoase, puterea potrivnicilor vrăjmaşi au zdrobit cinstiţii Tăi Apostoli, de Dumnezeu văzători făcându-se, cu privirile neslăbite spre Tine.

Stih: Sfinţilor Apostoli, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Slăviţii Apostoli ai lui Hristos, cereasca înţelepciune învăţându-se, toată multa grăire a înţelepţilor cea nefolositoare, nebună a fi o au arătat prin tăria propovăduirii.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Tămăduiri săvârşind, Stăpâne, cu numele Tău, adunările păgânilor cu cunoştinţa Ta le-au vânat măriţii Apostoli şi cu lumina Ta le-au luminat.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Pe unul din Dumnezeiasca Treime, Preacurată, L-ai născut, pe Cel Ce S-a arătat din tine luând trup pentru noi, cu bunăvoinţa Tatălui şi cu lucrarea Preasfântului Duh, Maică, Fecioară.

Foto: doxologia.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Credinta

To Top