Connect with us

Revistateo.ro

Tradiții și obiceiuri de Sânziene

Stiri

Tradiții și obiceiuri de Sânziene

În fiecare an, la data de 24 iunie, creștinii români sărbătoresc ziua de Sânziene sau Drăgaica. Iată care sunt cele mai populare tradiții și obiceiuri din această zi!

CITEȘTE ȘI: TRADIȚII ȘI OBICEIURI LEGATE DE SOLSTIȚIUL DE VARĂ

Încă din cele mai vechi timpurii oameni considerau că noaptea dinaintea acestei sărbători este o noapte magică, când forțele binelui, dar și cele ale răului ating apogeul. Aceasta este sărbătoarea iubirii și a fertilității, iar la originea sa stă un cult roman pentru zeița Diana. Tocmai de aici și numele de Sânziană (Sancta Diana).

Conform credinței populare, în noapte din 23 spre 24 cerurile se deschid, iar Sânzienele se coboară pe Pământ. Legenda spune că acestea sunt ființe extraordinar de frumoase ce se coboară din cer și dansează peste câmpii și păduri. Prin acest dans ele oferă plantelor puteri vindecătoare. De aceea ziua de 24 iunie este ziua în care se culeg plantele de leac și se pun la uscat.

În unele zone oamenii cred că Sânzienele au puterea de a vindeca bolnavii, de a ajuta femeile să rămână însărcinate și de a da rod holdelor. Cei care nu țin această sărbătoare supără frumoasele ființe mitologice și vor suferi predepse groaznice. În ziua de Sânziene fetele de la țară culeg flori și împletesc din ele coronițe, pe care le aruncă peste casă. Dacă acestea se agață de horn înseamnă că în acea gospodărie va avea loc o nuntă cât de curând.

Tot în ziua de 24 iunie se alege Drăgaica. Dintr-un grup de 7 fete se alege cea mai cuminte și mai frumoasă. Fata este împodobită cu spice de grâu, iar toate celelalte 6 se îmbracă în alb și pornesc prin sat. La răscruce de drumuri ele dansează și cântă. În anumite zone ale țării oamenii numesc această zi și Amuțitul Cucului. Dacă pasărea se oprește din cântat înainte de 24 iunie, însemană că vara va fi una grea și secetoasă.

Sursa foto: wikimedia.org

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top