Connect with us

Revistateo.ro

SFANTUL ALEXANDRU - Traditii si obiceiuri

Credinta

Ce să nu faci de Sfântul Alexandru, sărbătorit pe 30 august

Sfantul Alexandru a fost un personaj de seama al primului sinod ecumenic de la Niceea (325). Accede la scaunul episcopal al Alexandriei in 313.

ALEXANDRU, PRENUME VECHI

Alexandru si Alexandra sunt prenume vechi, cu o larga raspandire nu numai in Europa, ci si in alte regiuni ale lumii. Popularitatea numelui Alexandru se datoreaza, in buna masura, figurii unuia dintre primii mari strategi si conducatori militari din istorie, regele Alexandru al III-lea al Macedoniei (336-323 i.H.), supranumit cel Mare. Viata lui Alexandru a fost iesita din comun, asa ca nu este de mirare ca a devenit un mit al lumii antice. La moartea sa, la numai 33 de ani, Alexandru Macedon era stapanul celui mai mare imperiu cucerit vreodata, care se intindea din Grecia pana in India. Prin succesele sale militare, Alexandru a contribuit substantial si la raspandirea culturii grecesti in lumea intreaga.

Fiul regelui Filip al II-lea al Macedoniei, elev al lui Aristotel si rege al Macedoniei incepand din anul 336 i.H., Alexandru cel Mare a unificat sub dominatia greaca o mare parte a lumii antice. In vechile izvoare grecesti sunt mentionate nu mai putin de 17 orase care ii purtau numele. Dintre acestea, cel mai cunoscut ramane cetatea Alexandria din Egipt, fondata in anul 331 i.H., renumita prin Farul sau (una dintre cele sapte minuni ale lumii antice) si prin impresionanta sa biblioteca.

In calendarul ortodox, Sfantul Alexandru este sarbatorit pe 30 august. Sfantul ierarh Alexandru a fost episcop al Alexandriei in secolul al IV-lea si a luat parte la primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, unde a combatut erezia ariana. Sfantul Ierarh Alexandru a trecut la cele vesnice in anul 328.

CITESTE AICI: MESAJE SI URARI DE SFANTUL ALEXANDRU

Etimologie
Numele Alexandru reproduce vechiul nume persan Aleksandros. In Grecia antica, cea mai veche atestare provine din Iliada, Aleksandros fiind un alt nume al lui Paris, fiul regelui Priam. Femininul Aleksandra apare prima data in Descrierea Eladei a lui Pausanias, ca supranume pentru Casandra, sora lui Paris.
Aleksandros este considerat un nume compus din verbul grecesc alexo- a apara, a proteja si andros, forma de genitiv a substantivului aner – barbat, om, element frecvent in onomastica greaca. Asadar, semnificatia numelui Alexandru ar fi care ii apara pe oameni.
De aceeasi popularitate s-a bucurat numele Alexandru si in Europa apuseana medievala, mai ales datorita lucrarii Alexandria sau Romanul lui Alexandru cel Mare, care a fost, timp de secole, opera literara cu cea mai larga raspandire. Scris in secolul al III-lea de un autor necunoscut, in Egiptul ocupat de greci, Romanul lui Alexandru a patruns in Tarile Romane in secolul al XVI-lea. In folclorul romanesc, Alexandru este un ideal de vitejie, influenta cartii resimtindu-se si in onomastica populara, in care circula, alaturi de numele original, si derivate de la el. In istoria romanilor, Alexandru a fost un nume traditional pentru domnitori. Astfel, nu mai putin de 22 de domni din Tara Romaneasca si Moldova au purtat numele Alexandru.

CITESTE AICI: Semnificatia numelui Alexandru si Alexandra

Derivate de la prenumele Alexandru:
Alexandra, Alecu, Lexi, Lixandru, Lixandra, Lisandru, Lisandra, Sandru, Sandra, Alexandrin, Alexandrina, Sandrina, Sandu, Sanda, Sandel, Sanducu, Ducu, Dutu, Sasa, Alessandra

Personalitati cu numele Alexandru/Alexandra:
Alexandru cel Bun (1400-1432), Alexandru Lapusneanu (1552-1561 si 1564-1568), Alexandru Ioan Cuza (1859–1866), Alexandru Macedonski (1854-1920), Alexandru Vlahuta (1858-1919), Alexandru Graur (1900-1988), Alexandru Tocilescu (1946-2011), Alexandru Arsinel (n. 1939), Alexandru (Ducu) Darie (n. 1959), Alexandru Tomescu (n. 1976), Alessandra Stoicescu (n. 1976), Sandra Izbasa (n. 1990), Alexandra Dinu (n. 1981), Alexandra Stan (n. 1989)
Alessandro Volta (1745-1827), Alexandre Dumas tatal (1802-1870), Alexandre Dumas fiul (1824-1895), Aleksandr Puskin (1799-1837), Aleksandr Soljenitin (1918-2008), Alessandro Safina (n. 1963), Sandra Bullock (n. 1964)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Alexandru/Alexandra:
Sociabile, independente, optimiste, joviale, despre persoanele cu numele Alexandru se spune ca sunt indragostite de libertate. Sunt firi energice, distinse, seducatoare, inzestrate chiar cu o anumita carisma. Mereu cu zambetul pe buze, Alexandru se face repede remarcat si indragit. Ii place sa comunice si apreciaza in mod deosebit activitatile in echipa. Tandru, sensibil si generos, Alexandru incearca sa fie mereu pe placul celor din jur.
Despre Alexandra se crede ca este puternica, ambitioasa si curajoasa. Partenerul ei de viata trebuie sa fie la inaltime! Stie sa fructifice sansele care i se ofera si poate face cariera in domenii precum finante, justitie, audiovizual, jurnalism sau sport. (Foto: Wikipedia, Wikipedia)

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Credinta

To Top