Connect with us

Revistateo.ro

7 traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei22

Stiri

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Andrei: DE CE SA PUI GRAU LA INCOLTIT?

In noaptea Sfantului Andrei romanii din toate zonele tarii respecta mai multe traditii si obiceiuri. Iata care sunt acestea.

De Sfantul Andrei se pune grau la incoltit. Daca acesta va creste frumos pana la Revelion, inseamna ca noul an aduce bogatie si abundenta celui care a plantat graul. Daca, din contra, graul nu a crescut sau s-a uscat pana la finalul anului, inseamna ca urmeaza un an greu. Pentru a incolti, graul se pune intr-un vas cu vata umezita si se tine intr-un loc luminos.

Tot de Sfantul Andrei, fetele masoara noua cesti cu apa plina, le toarna intr-un castron si le aseaza sub icoana. A doua zi, in zori, le masoara din nou. Daca va mai ramane apa pe fundul castronului, fie si cateva picaturi, atunci vor avea noroc.

Ziua Sfantului Andrei se mai numeste si „Ziua lupului” sau „Gadinetul schiop”. In aceasta zi romanii cred ca lupul devine mai sprinten si prada nu ii va mai scapa. Ziua se serbeaza prin odihna si nelucru in casa.

Tot deSfantul Andrei toate animalele incep sa vorbeasca, insa cine le asculta va muri pentru ca la miezul noptii se deschid cerurile.

In credinta poporului roman se spune ca pe data de 29 noiembrie ies strigoii in sat. Strigoii sunt spirite ale mortilor care nu ajung in lumea celor drepti dupa inmormantare. Strigoii pot deveni foarte periculosi pentru rudele ramase in viata; aduc boli, grindina si alte necazuri pentru rude. Strigoii calatoresc pe Pamant si pe ape, pot lua forma unei vite sau a unei pisici si se pot ascunde in butoaie. Acestia danseaza la raspantiile drumurilor pana la cantatul cocosilor.

Adeseori trag si clopotele la biserica. Daca un strigoi nu reuseste sa intre in casa, atunci cauta sa ii cheme afara pe cei dinauntru. Strigoiul vine la fereastra si intreaba: „Omule, ai mancat usturoi?„. Daca respectivul raspunde, il amuteste pe loc. Daca tace, se duce in treaba sa si incearca sa ii ademeneasca pe altii care nu au mancat usturoi.

Citeste si: Ce sa nu faci de Sfantul Andrei

Citeste si: Acatistul SFANTULUI ANDREI, CEL DINTAI CHEMAT!

Tinerele isi aseaza sub perna 41 de boabe de grau si daca viseaza ca cineva le fura graul, se vor marita. Tot in aceasta seara, toti din casa, mai ales fetele mari si baietii, seamana grau in cate o strachina. Celui care ii va rasari graul ii va merge bine tot anul viitor.

Se spune ca, in noaptea de 29 noiembrie, lupii se aduna in haita iar Sfantul Andrei imparte hrana pentru fiecare animal. Conform traditiei romanesti ar trebui sa se serbeze „Halloween-ul autohton”, cand ies strigoii si duhurile rele din pamant. In noaptea de 29 noiembrie lupii se aduna si pornesc dupa prada. Satenii din anumite parti ale tarii isi ung cu usturoi tarusii de la poarta, ferestrele si pragul usilor. In anumite zone  se ung chiar si fantanile. Alti gospodari fac o cruce de ceara si o lipesc la capetele berbecilor, boilor, cailor si tapilor.

Sursa foto: Shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top