Connect with us

Revistateo.ro

Ziua de Sfantul Andrei este considerata una magica, iar romanii inca tin cont de obiceiurile si traditiile acestei zile. Una dintre ele este cum iti afli ursitul de Sfantul Andrei.

Credinta

Cum îți afli ursitul de Sfântul Andrei

Ziua de Sfantul Andrei este considerata una magica, iar romanii inca tin cont  de obiceiurile si traditiile acestei zile. Una dintre ele este cum iti afli ursitul de Sfantul Andrei.

Sarbatorit pe 30 noiembrie, de  Sfantul Andrei exista cateva traditii de care se tine cont in multe zone ale tarii. Etnografii au scris in cartile lor despre acestea. Iata cum iti afli ursitul de Sfantul Andrei:

”In seara de catre sfantul Andrei, fetele si vaduvele isi fac pe ursita, vrajind de dragoste, de petire. Isi cauta de noroc sau fac farmece de rautate, care trebuie sa se lipeasca de dusmani si de casele lor. Prin alte parti, fetele merg in aceasta noapte la fantana, aprind acolo o lumanare de la Pasti si o afunda prin ajutorul ciuturei sau lumanaricii pana cand se lumineaza bine fata apei.

Cand a ajuns lumanarea acolo, fata zice: Sfinte Andreiu, scoate-i chipul la fata apei, ca in vis sa-l visez, ca aievea sa-l vaz. Atunci apa din fantana se tulbura si fata isi vede, se spune, chipul uristului ei”, afirma etnograful Tudor Pamfile, la inceputul secolului trecut.

Pentru a alunga spiritele rele, este folosit peste tot usturoiul, de la grajdurile animalelor pana la cruciulitele facute pe manutele copiilor.

Oamenii fac tot felul de gesturi pentru a se proteja de strigoi. Unul din ele este faptul ca se unge cu usturoi peste tot pe unde in casa ar putea sa intre raul. Si la grajduri se punea usturoi, ca nu cumva sa intre vrajitoarele, sa intre raul.

Cum iti afli ursitul de Sfantul Andrei. Obiceiuri pastrate de sute de ani

Se spunea de asemenea ca in ajun circula strigoi. Acestia erau suflete pedepsite care din cauza unei vieti nepotrivite sau luata prin violenta bantuie. Si atunci, tot drept aparare se folosea usturoiul, copiilor li se facea cruciulita cu usturoi pe mana. Se facea de mancare cu usturoi.

La miezul noptii de SFANTUL ANDREI, fetele intorc un ulcior de lut cu gura in jos, pun pe fundul vasului 3 carbuni incinsi. Apoi rostesc o incantatie, pentru a cuceri inima baiatului iubit.

„Alte fete vrajesc cu oglinzile. Se pune o fata pe un scaun avand inaintea ei o oglinda, in spate alta. La dreapta si la stanga cate doua sau patru lumanari. Daca fetei i se arata ceva in oglinda, ea isi va face unele socotinte cu privire la viitorul ei.

Astfel, de pilda, daca i se va parea un mort, va zice ca barbatul pe care-l va lua va muri peste putin de la casatorie”. Scrie Tudor Pamfile, in ”Sarbatorile la romani” (1913).

Ce sa nu faci de Sfantul Andrei

1. In Ajunul acestei sarbatori, dar si pe 30 noiembrie, este interzis sa lucrezi in casa sau in gospodarie. Nu e bine nici sa maturi ori sa arunci gunoiul si nici sa dai obiecte sau bani imprumut.

Cei care lucreaza de Sfantul Andrei se vor imbolnavi de Ignat, conform traditiei. Legendele rurale spun ca daca lucrezi in aceasta zi sfanta, lupii vor distruge toate bunurile din gradina si iti vor manca animalele.

2. Nu tine oalele si paharele cu gura in sus. Pe tot parcursul zilei de 30 noiembrie, acestea trebuie sa stea cu gura in jos. Se spune ca daca le tii asa, vei fi ferit de blesteme si duhurile rele.

3. Nu ai voie sa rostesti numele lupului. In aceasta zi lupii coboara din munti, iar cei care ii spun pe nume pot fi atacati.

4. Nu ai voie sa te piepteni si nici sa lucrezi la masina de cusut. Fetele care fac asta vor avea un an dificil si nu se vor marita in veci.

5. Se spune ca daca tii post negru in aceasta zi importanta, ti se vor indeplini toate dorintele in anul ce vine.

6. In Maramures, fetele care vor sa isi viseze ursitul nu mananca nimic toata ziua. In vis li se va arata un baiat care le aduce apa sa le potoleasca setea. Acel barbat este ursitul.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Credinta

To Top