Stiri
Temerile de peste noapte ale copilului şi leacul lor
Temerile de peste noapte ale copilului şi leacul lor. Nu puţini sunt micuţii cărora le este frică să se bage în pat sau să închidă ochii, de teamă că nu-şi vor mai găsi părinţii când se vor trezi, ori că „bau-bau” va veni în camera lor. Aceste frici trebuie luate în serios, căci pe termen lung vor ajunge să-i afecteze pe copii. Iată ce trebuie să faci dacă şi puiul tău are anumite temeri legate de somnul de peste noapte:
Tratează cu seriozitate fricile copilului. Chiar dacă tu eşti conştient că toate aceste temeri sunt doar rodul imaginaţiei celui mic, nu trebuie să faci glume pe seama asta. Drept urmare, ascultă-l cât se poate de serios atunci când îţi povesteşte despre coşmaruri, ori despre anumite personaje care l-au “vizitat” atunci când tu nu erai în cameră. Pune-i întebări despre toate astea, pentru a vedea ce-i de făcut în continuare.
CITEŞTE ŞI: ATENTIE! Tabletele şi telefoanele inteligente pot dauna somnului celor mici!
Ai grijă să se simtă în siguranţă. Indiferent de motivul pentru care nu poate să doarmă singur în cameră, fă în aşa fel încât să înţeleagă că tu eşti la doar câţiva paşi de el. Distrage-i atenţia de la lucrurile negative şi spune-i despre ce veţi face în ziua următoare. Cu cât se va băga la somn mai repede, cu atat se va trezi mai devreme, iar voi veţi petrece o nouă zi minunată împreună.
Relaxează-ţi copilul înainte de somn. Pentru că nici desenele animate nu mai sunt ce au fost cândva, ai grijă să-i citeşti micuţului tău o poveste cu personaje pozitive înainte de a merge la culcare. Poţi să-i oferi o jucărie “magică”, ori o pernuţă, care îl va apăra de rodul imaginţiei sale. Poţi încerca şi muzica ambientală, pe care foarte mulţi oameni o folosesc pentru a avea un somn odihnitor.
Spune-i că este în siguranţă. Înainte de a da stingerea, ai grijă să-i spui copilului tău că este în siguranţă şi că vei veghea asupra somnului său. Întreabă-l dacă preferă uşa deschisă sau închisă, ori lumina aprinsă sau nu. Aşa, poate avea şi el control asupra propriilor coşmaruri şi cu timpul va reuşi să le învingă. Poţi folosi chiar şi un monitor pentru copii, iar micuţul tău va şti că îl auzi în permanenţă.
Vorbiţi despre frici, dar nu la culcare. Dacă vrei să afli exact ce-l înspăimântă pe copilul tău, discută despre asta cu el în timpul zilei, nu înainte de ora somnului. Aşa se va simţi şi el în siguranţă, iar până se va băga din nou în pat veţi avea suficient timp pentru a vorbi despre asta.