Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Tartrul – inamicul principal al danturii

Saptamana aceasta vom vorbi despre inamicul numarul unu al danturii noastre: tartrul.

Dr. stomatolog Nader Farajollah ne va propune in saptamanile urmatoare si ne va povesti,care sunt principalele elemente de care trebuie sa tinem cont pentru a avea o igiena orala corecta si un zambet frumos si sanatos.

Cu totii suntem constiinciosi si ne spalam cel putin de doua ori pe zi pe dinti,folosim produse de calitate,si stim ca ceea ce facem este bine si corect. In urma unei discutii cu Dr. Nader am aflat insa o serie de amanunte care mi-au dat de gandit si pe care mi-as dori sa vi le impartasesc si voua.

Eu credeam,ca poate multi dintre voi, ca cel mai mare dusman al dintilor este caria. Gresit.Pana ca o carie sa ajunga sa se formeze, mai exista un mic inamic. Tartrul dentar.

Ce este tartul?
Tartrul dentar se formeaza in fiecare zi prin depunerea pe suprafata dintilor a unor straturi subtiri,microfilme, invizibile in prima faza.

Aceste straturi se formeaza din restul alimentelor combinate cu saliva,depunandu-se astfel pe suprafata dintilor.Aceste straturi se depun zilnic,la inceput fiind mai moi,dar in timp,in 6 luni de zile, acestea devin tari, si le putem compara cu calcarul. Dupa 6 luni, restul alimentelor se depun in continuare in locuri retentive,la baza dintelui, la limita dintre gingie si dinti.

Astfel, creste aciditatea iar aceasta duce la inflamarea gingiilor,iritarea si sangerarea lor. Cu cat tartrul inainteaza si sapa la baza gingiei, ataca dintele, in unele cazuri atat de puternic incat dintii ajung sa se miste si asa apare paradontoza.

Pe langa parandotoza apare si problema respiratiei urat mirositoare.Si bineinteles multe alte probleme .

Cu cat perioada de depunere a tartrului este mai mare de 6 luni, cu atat procedura de detartraj devine mai complexa, uneori chiar dureroasa.

In concluzie dragi prieteni,cea mai eficienta solutie pentru a nu ajunge sa trecem prin experiente dureroase este preventia.Ce anume ne impiedica sa facem o vizita medicului stomatolog o data la 6 luni pentru o consultatie si un detartraj?

Daca va ganditi in clipa asta la partea financiara, ganditi-va in acelasi timp si la faptul ca, zambetul reprezinta cartea dumneavoastra de vizita. Si zambetul este molipsitor. Un om al carui zambet molipsitor inveseleste pe toata lumea,este cel al lui Teo. Iar Teo impreuna cu Maia sunt atente atunci cand vine vorba de mersul la stomatolog.O fac cu drag si placere,pentru ca stiu ca domnul doctor Nader pune multa pasiune si profesionalism in tot ceea ce face pentru toti pacientii sai.

Si acum intrebarea de 100 de puncte: Cum arata cartea ta de vizita?

Daca nu ai facut inca un control stomatologic,ar trebui sa te gandesti serios sa faci acest pas,pentru a evita problemele ce vor urma in viitor.Scrie-ne si impartaseste cu noi din experientele tale la dentist.E chiar asa de cumplit?Sau e totul….doar un mit?

Interviu sustinut de Madalina Reghintovschi.

Tartrul - inamicul pricipal al danturii

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top