Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Sfantul Foca, martirul care si-a hranit ucigasii

Crestin-ortodocsii il praznuiesc pe 22 septembrie pe unul dintre cei mai importanti martiri: Sfantul Foca (Sfantul Sfintit Mucenic Foca din Sinope).

Sfantul Foca a trait in perioada Imparatului Traian (98-117) si a fost originar din Sinope. Dragostea de Hristos a capatat-o de la parintii sai, Pamfil (constructor de corabii) si Maria. Sfantul Foca este recunoscut pentru puterea cu care ii convertea pe pagani la crestinism, intorcandu-i foarte usor de pe drumurile pierzaniei.

Primul semn ca Dumnezeu il iubeste a fost transmis printr-un porumbel, care avea in gura sa o cununa de flori. Porumbelul i-a pus cununa pe capul mucenicului zicandu-i cu glas omenesc: ”Acum s-a umplut paharul tau, care se cade a-l bea!”.

Conducatorul cetatii in care locuia Foca era pagan si ii persecuta pe toti crestinii. Acestia i-a trimis pe ostasii sai sa il omoare pe Sfantul Foca pentru credinta sa in Iisus Hristos. Ostasii s-au furisat prin gradina casei mucenicului, gata sa il ucida dintr-o lovitura.

Foca i-a auzit venind si i-a intrebat: „Pe cine cautati?”, iar soldatii conducatorului necredincios au raspuns indaratnici: „Cautam pe Foca!”. Mucenicul nu s-a speriat asa tare pana cand a aflat care este motivul pentru care patronul cetatii i-a trimis pe soldati.

In momentul acela, mucenicul i-a primit in casa pe propriii sai ucigasi, hranindu-i si oferindu-le un loc unde sa doarma peste noapte.

CITESTE SI: Rugaciunea pentru cel ispitit de vrajmasi

CITESTE SI: Nepoata lui ARSENIE BOCA, marturisiri despre SFANTUL ARDEALULUI: „Stia tot despre mine. L-A AVUT PE DUHUL SFANT!”

„Rogu-va, stapanii mei, ramaneti pana maine in casa mea, veselindu-va, mancand si band, iar dimineata eu il voi da voua, ca nimeni nu-l cunoaste ca mine, singur il voi aduce si-l voi da in mainile voastre”, le-a spus Foca soldatilor dupa ce a aflat ca va fi ucis pentru ca este crestin.

Mucenicul Foca a stat straja toata noaptea, rugandu-se in gradina, mangaind pentru ultima oara florile, practic, luandu-si ramas bun. Dimineata, ostasii i-au cerut lui Foca sa il aduca pe cel pe care vor sa il omoare iar Sfantul Mucenic i-a cutremurat: „Eu sunt!”.

Crestinul care ii hranise si le oferise un loc de somn era omorat in minutele urmatoare de persecutori. Astfel a devenit Sfantul Foca martir al crestinismului.

Moastele Sfantului Sfintit Foca au fost mutat din Sinope, unde a fost episcop, la Constantinopol in anul 403 sau 404.

Tropar inchinat Sfantului Foca

De prunc te-ai aratat vas stralucit al Duhului, cel ce te-ai imbogatit de la El cu darul minunilor, Foca intru tot sfintite, de cand ai inceput a-I sluji Mantuitorului intru cuviosie, si ai baut intru nevointa paharul Lui. O, pe tine te rugam, mijloceste pentru sufletele noastre.

Sursa foto: stiriagricole.ro, Sursa troparului: crestinortodox.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top