Connect with us

Revistateo.ro

Scriitorul american Phillip Roth s-a stins la vârsta de 85 de ani

Stirile zilei

Scriitorul american Phillip Roth s-a stins la vârsta de 85 de ani

Scriitorul american Phillip Roth s-a stins din viață la vârsta de 85 de ani. A fost leureat al premiului Pulitzer. A fost menționat de mai multe ori ca fiind un posibil câștigător al premiului Nobel pentru literatură. Însă nu a obținut acest premiu niciodată.

Phillip Roth s-a stins din viață

Phillip Roth s-a născut a Newark (New Jersey). S-a stins la vârsta de 85 de ani. Potrivit informațiilor lui Andrew Wylie, agentul literar al scriitorului, acesta a plecat dintre noi marți seara în jurul orei locale 22:30. Motivul trecerii sale în neființă a fost insuficiența cardiacă.

Blake Bailey, biograful scriitorului, a confirmat, la rândul său, vestea. A postat pe Twitter un mesaj. A spus că Phillip Roth s-a stins din viață înconjurat de prietenii de o viață care l-au iubit foarte mult.

Scriitorul american Phillip Roth s-a născut pe data de 19 martie în anul 1933. A fost absolvent al Universității Bucknell. A făcut masteratul de literatură engleză la Universitatea din Chicago.

CITEȘTE ȘI: A murit Hanibal Dumitrașcu

A debutat în anul 1959 cu nuvela „Goodbye, Columbus”. Pentru această scriere a primit National Book Award pentru ficţiune.

A devenit cunoscut la nivel internațional după ce a publicat romanul „Complexul lui Portnoy/ Portnoy’s Complaint”, în anul 1969. În anul 1997 a primit premiul Pulitzer pentru ”Pastorala americană”. Un an mai târziu a primit National Medal of Arts la Casa Albă. În anul 2002 a primit Gold Medal in Fiction. Este cea mai înaltă distincție a Academiei Americane. Ulterior, au primit această distincție și scriitori precum John Dos Passos, William Faulkner şi Saul Bellow.

De două ori a primit National Book Award şi National Book Critics Circle Award. De asemenea, a prmit de trei ori PEN/ Faulkner Award. În anul 2005, scriitorul american a primit premiul Societăţii Istoricilor Americani pentru „Complotul împotriva Americii”. I s-a oferit pentru „un roman istoric excepţional care abordează un subiect american”.

În anul 2011 i s-a decernat la Casa Albă National Humanities Medal.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stirile zilei

To Top