Connect with us

Revistateo.ro

Cutremur de 5,2 grade pe scara Richter în urmă cu puţin timp

Inedit

S-a descoperit un nou tip de cutremur. De ce sunt speriați acum oamenii de știință

Încă nu știm totul despre planeta noastră. Natura continuă să ne surprindă, iar dacă până acum despre cutremure s-au aflat câte ceva, iată că noile descoperiri în fizica pământului îi lasă mască până și pe cei mai reputați experți.

„E altfel decât ne-am imaginat”, susțin o serie de experți în fizica pământului. Se pare că noul tip de cutremur are următoarele caracteristici: acesta nu se produce în scoarță, ci în mantaua Pământului.

Potrivit cercetătorilor americani și japonezi, acest tip de cutremur este mai periculos decât cel obișnuit pentru că nu poate fi detectat cu metodele clasice.

CITESTE SI: Previziune sumbră făcută de Gheorghe Mărmureanu după cutremurul de 8 grade din Mexic. Ce a zis despre România

Senzorii seismici tradiționali, cei pentru care s-au făcut zeci de ani de cercetări nu detectează cutremurele care se produc în manta.

Acest cutremur, spun oamenii de știință din afară, este mai distructiv decât unul care se produce în scoarța Pământului.

Ce știm despre cutremure de la profesorul Gheorghe Mărmureanu

Profesorul si seismologul Gheorghe Marmureanu a oferit un interviu in exclusivitate pentru teotrandafir.com in care raspunde la o serie de dileme legate de cutremure.

Profesorul de la Facultatea de Fizica a Universitatii din Bucuresti sustine ca zona Vrancea este una speciala din punct de vedere seismic si ca anumite animale pot anunta ca va avea loc un cutremur chiar si cu cateva ore inainte.

De ce se produc majoritatea cutremurelor puternice noaptea?

Astea sunt povesti. Placile tectonice cand se ciocnesc nu tin cont daca e zi sau noapte afara. In 1938 au fost cutremure mari ziua. Uitati-va la Sumatra, seismul urmat de tsunami a fost tot ziua.

Multe analize de tipul acesta se bazeaza pe matematici, insa matematica nu este o stiinta fundamentala, spre deosebire de fizica. Fizica se bazeaza pe experimente care confirma anumite teorii, pe precedente.

Pot exista cutremure mai mari de 9 grade? Dupa ce criterii s-a realizat scara de intensitate a cutremurelor?

Bineinteles. Se pot produce cutremure de 10 grade, de altfel au existat in istorie astfel de seisme. Putina lume stie ca scara de intensitate a cutremurelor a fost stabilita dupa numarul de morti si de raniti.

Acesta este criteriul. S-a observat ca la un cutremur mai mare, sa zicem de 7-8 grade, exista mai multe victime, si tot asa.

De ce cutremurul din 24 septembrie 2016 s-a simtit mai puternic la Iasi decat la Bucuresti?

S-a simtit puternic si in Transilvania, la Brasov de pilda, dar si in Bucuresti. S-a simtit puternic la Iasi din cauza axei Bucuresti-Chisinau, si, legat de asta, am observat un lucru foarte interesant.

Vom publica in revista “Nature” un studiu interesant cu ultimele descoperiri facute in seismologie. De pilda, ne-a atras atentia foarte mult banda Bucuresti-Chisinau, de 100 de kilometri stanga si dreapta.

Am descoperit ca la ultimele 3 mari cutremure din Romania, acceleratiile au fost mai mari de la distanta decat in epicentru. Sunt multe lucruri pe care le stim si vor aparea in revistele de specialitate.

Unele cutremure se pot simti la fel de puternic la o distanta considerabila fata de epicentru din cauza undei. Cutremurele au o directibilitate, poate fi nord-est, nord-vest, depinde de zona seismica. Partea liniara, de comportare a cutremurelor nu e nicaieri in lume ca la noi.

Avand in vedere ca se fac o serie de cercetari in seismologie, de ce autoritatile nu consolideaza cum trebuie cladirile?

In primul rand e vorba de multi bani. Eu am un plan facut legat de consolidarea cladirilor din Bucuresti. Uitati, pe 12 octombrie va fi Ziua Mondiala a Dezastrelor unde vom dezbate tocmai problema consolidarii blocurilor din Bucuresti. CITEȘTE CONTINUAREA INTERESANTĂ AICI

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top