Connect with us

Revistateo.ro

Regele Abdullah al Arabiei Saudite a incetat din viata

Stiri

Regele Abdullah al Arabiei Saudite a încetat din viață

Regele Abdullah al Arabiei Saudite a murit astăzi, la vârsta de 90 de ani, iar cel care îl va succeda la tron este prințul Salman, notează Mediafax. Președintele Franței, Francois Hollande și președintele Statelor Unite, Barack Obama, și-au exprimat regretul la câteva momente după ce au aflat trista veste.

Regele Abdullah avea probleme de sănătate, fiind internat într-un spital din Riyadh din data de 31 decembrie. Acesta avea dificultăți de respirație, starea sa de sănătate agravându-se de la o zi la alta din cauza unei pneumonii. Comunicatul oficial al Casei Regale Saudite arată că regele Abdullah a murit la ora 01 (ora 00:00 în România). Cel care va deveni rege al Arabiei Saudite este fratele vitreg al lui Abdullah, Salman, care are vârsta de 77 de ani, anunță aceeași casă regală.

Moqren (celălalt frate vitreg al lui Abdullah) va trebui să mai aștepte până să devină rege, acesta fiind ultimul prinț moștenitor, fiind ultimul fiu al lui Abd al-Aziz Ibn Saud, cel care a instituit regatul saudit.

Regele Abdullah al Arabiei Saudite rămâne în istoria globală prin capacitatea pe care a avut-o de a dialoga cu țări cu care Arabia Saudită se vedea imposibilă de discutat în trecut. De notat este că în timpul domniei lui Abdullah, relațiile economice și politice dintre Statele Unite și Arabia Saudită s-au dezvoltat mai bine ca niciodată în istorie.

Liderii lumii vorbesc cu regret despre Abdullah, fiind un rege care și-a dedicat ani lungi „în slujba regatului” și a respectat „angajamentul în favoarea păcii și consolidării înțelegerii între religii” (David Cameron, premierul Marii Britanii). Și președintele Barack Obama a vorbit despre cât de mult a reprezentat regele Abdullah pentru Statele Unite și pentru consolidarea păcii: „El era convins că relația saudito-americană este importantă pentru stabilitatea și securitatea Orientului Mijlociu”.

Arabia Saudită este prima putere petrolieră din lume, iar unul din meritele regelui Abdullah este faptul că a ferit țara de tulburările din zona arabă, țara fiind înconjurată de state aflate în permanent conflict.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top