Connect with us

Revistateo.ro

Produsele în ambalaje reutilizabile vor costa mai mult

Stirile zilei

Produsele în ambalaje reutilizabile vor costa mai mult

Potrivit ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, va costa sub 1 leu valoarea percepută pentru fiecare deșeu de ambalaj reciclabil.

Produsele în ambalaje reutilizabile vor costa mai mult

„Săptămâna viitoare va exista forma finală a proiectului privind taxa pe ambalajele reciclabile. O să vedeţi că valoarea pentru fiecare ambalaj este de sub un leu pe bucată.

Important este că eu, cetăţean Graţiela Gavrilescu, pot să aleg dacă dau din proprietatea mea deşeul pe care îl produc din ambalaje salubristului, dacă mă duc la un colector sau dacă mă duc la o cumpărătură, la un anumit retailer şi merg la instalaţia de depunere a acestor deşeuri de ambalaje, iar în schimbul lor primesc un tichet şi după aceea merg la cumpărături, la casă, şi mi se scade din factura pe care o achit.

Românul este cel care va decide ce face cu proprietatea lui. Terminăm, astfel, cu toată mizeria de pe albia râurilor şi cu gropile de gunoi. Deci, săptămâna viitoare vom avea întâlnirea pentru prezentarea finală a actului normativ şi în maxim două-trei săptămâni să putem să scoatem Ordonanţa, într-o şedinţă viitoare de Guvern”, a spus Graţiela Gavrilescu, potrivit romaniatv.net.

„Trebuie să avem foarte mare grijă de ambalaje. Sper ca la finalul acestei săptămâni să avem o formă finală a ordonanţei (ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor şi a Legii nr. 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje – n. r.), după care să o prezentăm într-un cadru amplu, asta însemnând toţi factorii decidenţi pe lanţul de trasabilitatea a deşeului. Sunt de părere că suma de 2 lei (garanţie pentru fiecare ambalaj reutilizabil – n. r.) cuprinsă în ordonanţă nu poate fi în jurul acestei valori. Propunerile sunt undeva în jurul a 0,5 – 0,6 lei/bucată (drept garanţie – n. r.)”, mai susținea Grațiela Gavrilescu, potrivit aceleiași surse.

https://teotrandafir.com/news/mai-multi-bani-pentru-angajatii-de-la-privat-de-cand-intra-vigoare-noua-lege-164366/

Acum, conform Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor şi a Legii nr. 249 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, autoritățile administrației publice locale, trebuie să colecteze separat hârtia, plasticul, metalul și sticla.

Conform aceluiași document, operatorii economici care pun pe piață ambalaje ce pot fi reutilizate, sunt obligați să respecte cerințele importante referitoare la caracterul reutilizabil al ambalajelor.

De asemenea, cei care pun pe piață produse ce se află în ambalaje primare ce pot fi reutilizate, au obligația de a aplica sistemul garanție pentru acele ambalaje. Valoarea lor unitară, este de 2 lei/bucata.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stirile zilei

To Top