Connect with us

Revistateo.ro

Dr. Mihaela Bilic: Salata de boeuf poate fi foarte bună dietă, cu o singură condiţie

Instant

Mihaela Bilic avertizează: „Mâncarea înseamnă supraviețuire, nu înseamnă boală”

Cunoscutul nutriționist Mihaela Bilic ne explică cum și ce trebuie să mâncăm, pentru a da organismului echilibrul de care are nevoie.

Medicul avertizează asupra creierului, care nu face diferența între mâncare sănătoasă și nesănătoasă, ci doar între comestibil și necomestibil.

Mihaela Bilic, despre mâncarea sănătoasă

„Noi nu avem controlul asupra vieții atât de mult cum ne-am dori, iar faptul că ne este atrasă atenția asupra mâncării, cred că poate fi chiar păgubos, pentru că ne îndepărtează de la alte aspecte ale vieții noastre.

Ne focusăm prea mult pe mâncare, îi dăm niște valențe dramatice: sănătos, nesănătos, toxic, periculos. Aceste cuvinte folosite în raport cu mâncarea sunt păguboase.

Creierul nostru nu este programat, nu știe să facă diferența între sănătos și mai puțin sănătos.

Mâncarea toată este sănătoasă, însă în momentul în care avem o boală, că e vorba de insuficiență hepatică, diabet, atunci trebuie să vină un medic și să te ajute să faci alegerile, pentru că organismul tău nu mai poate funcționa pe instinct.”

Nutriționistul a vorbit și despre diferența dintre pâinea albă și cea integrală.

În plus, Mihaela Bilic spune că este greșită ideea că pâinea integrală nu îngrașă.

„Dacă tu mănânci pâine neagră crezând că îngrașă mai puțin și nu ești satisfăcut este degeaba.

Vei avea tendința să mănânci mai mult. Orice aliment cu cât este mai pufos și este mai umflat cu aer sau cu apă este mai sărac în calorii.

O chiflă de pâine albă are undeva la 20 de calorii, o chiflă de pâine integrală este câteodată sublă ca greutate. Culmea este că și una și alta au același număr de calorii și atunci tu nu realizezi că ai mâncat tot o chiflă.”

Dr. Mihaela Bilic, despre un aliment pe care îl consumi zilnic: A ajuns să fie numit “moartea albă”

Zahărul este un aliment consumat zilnic, încă de la primele ore când îl punem în cafea. Acest aliment mai este numit și „moartea albă”, astfel că multe persoane îl înlocuiesc cu mierea.

Însă, medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că diferența dintre zahăr și miere nu este una prea mare.

”Mierea, o substanță vie ?

Pentru că zahărul rafinat a ajuns să fie numit „moartea albă”, avem nevoie de un agent de îndulcire care să nu ne înspăimânte. Și atunci tot ce nu e zahăr alb a ajuns să aibă din oficiu așa-zise beneficii pentru organism, sau măcar calificativul „mai sănătos”.

În realitate, toți agenții de îndulcire sunt la fel de buni pentru consum și răi pentru sănătate dacă depășesc doza optimă, adică aceea de condiment – puși în alimente precum sarea, cât să dea gust.”, spune dr. Mihaela Bilic.

Mierea, un aliment plin de beneficii?

„Mierea pare a fi premiantă când vine vorba de ceva dulce, însă folosirea ei necesită câteva precizări clare:

– este ideală pentru uz extern sau consumată crudă, fără a fi încălzită/tratată termic- conține enzime bioactive și flavonoide cu efect antioxidant, care sunt distruse la o temperatură mai mare de 40 grade Celsius.
Aplicată pe piele sau mucoase, mierea are proprietăți calmante, cicatrizante, antibacteriene; aciditatea pe care o provoacă împiedică dezvoltarea bacteriilor, inclusiv E. Coli, stafilococ, Helicobacter pylori – ajută la vindecarea rănilor și ulcerațiilor.

– poate înlocui cu succes zahărul în preparatele lichide (sucuri, sosuri, dulcețuri, compot, ceai sau cafea) sau în produsele de cofetărie și patiserie ce nu necesită creștere (fulgi de cereale, batoane de ciocolată).
Pentru că este hidrofilă (reține apa) și higroscopică (reține umiditatea), mierea va determina o structură densă și umedă a produsului final; pentru aluaturi sau compoziții cu structură pufoasă și ușoară, aerate și „bine crescute” e nevoie de zahăr cristalizat.

– glasează și caramelizează fructele și legumele mai rapid decât zahărul și la o temperatură mai redusă – un pic de miere sau zahăr adăugată la o mâncare sau un sos reduce aciditatea acesteia.

– este agent de conservare – în miere se pot păstra fructe uscate sau oleaginoase, fără grija că vor fermenta; fiind o substanță densă ce împiedică intrarea aerului, în recipientele cu miere poate apărea riscul dezvoltării toxinei botulinice.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă în organism dacă renunți la zahăr. Iată simptomele

Din punct de vedere nutritiv, atât mierea cât și zahărul sunt dizaharide formate dintr-o moleculă de glucoză și una de fructoză. Valoarea calorică este de 4 cal/g – adică 20 cal/ linguriță (cu vârf pentru zahăr cristalin și rasă pentru miere).

Voi sunteți cei care alegeți ce tip de agent de îndulcire consumați, în funcție de preferințele personale, considerentele estetice, sentimentale sau medicale. Însă țineți cont că atât mierea cât și zahărul sunt principalii agenți de acidifiere/oxidare ai organismului, alături de stres, nicotină, alcool și sedentarism. Iar dacă alegeți mierea, atunci mâncați-o crudă, nu o omorâți!”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic, pe pagina de Facebook.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Instant

To Top