Connect with us

Revistateo.ro

Bogdan Zetu - Trainer

Stiri

Micul dejun. Cea mai importantă masă pentru un stil de viață sănătos

De-a lungul timpului s-a tot dezbătut această temă, s-au scris articole si s-au dat exemple si sfaturi în ceea ce privește micul dejun.

Cu alte cuvinte, eu sunt convins că s-a înțeles importanța acestuia, dar, din păcate nu stăm bine cu pusul in practică.

Există o vorbă din popor: „mănâncă micul dejun singur”, ceea ce vrea să ne sugereze importanța acestei mese. Nu de puține ori am întâlnit oameni cu care am lucrat si care săreau peste această masă sau pur si simplu o înlocuiau cu o simplă cafea sau un croissant sau un covrig cumpărat în grabă spre servici. Aceste persoane aveau probleme cu greutatea si nu își dădeau seama unde greșesc de fapt.

Trebuie să recunosc că si eu am neglijat o lungă perioadă de timp această masă si m-am ales cu ceva probleme la stomac si bineînțeles cu câteva kilograme în plus. Una din explicații este simplă, atunci când sărim peste micul dejun, metabolismul este încetinit si în același timp ajungem să nu ne mai stăpânim foamea care de multe ori apare noaptea târziu.

Din experiență, scuza cea mai des întâlnită este lipsa timpului sau pur si simplu comoditatea. Este foarte usor sa ne găsim scuze, însă obiectivul acestui articol este de a vă ajuta si de a vă oferi alternative. Nu vreau să rămână un simplu articol, ci vreau sa aibă un impact asupra hotărârii dumneavoastră în a face o schimbare benefică pentru stilul de viață adoptat.

În continuare vă voi enumera 5 motive pentru care ar trebui să nu mai săriți peste această masă si apoi vă voi oferi si câteva exemple de alimente pe care le puteți consuma la micul dejun.
Masa de dimineață este cea mai importantă pentru că:
1. Este prima masă din zi si corpul tău are nevoie de nutrienti calitativi după ce s-a odihnit;
2. Ai nevoie de energie dis-de-dimineață;
3. Vei evita situațiile în care ti se va face foame seara târziu;
4. Vei grăbi metabolismul;
5. Beneficiezi de o digestie mult mai rapidă.

Este demonstrat faptul ca dacă mănânci dimineața vei fi mai puțin tentat în decursul zilei să dai iama si vei reuși să îți stăpânești foamea cu porții mai mici. Fiind prima parte a zilei, corpul tău, după ce s-a odihnit câteva ore bune va susține o digestie mult mai rapidă si de aceea se spune că dimineața se poate manca puțin mai mult decât in restul zilei. Un alt motiv pentru care această masă poate fi mai bogată este că ceea ce consumi dimineață îți va folosi ca suport energetic pe parcursul întregii zile.

Alegerea alimentelor ține de tipul de activitate pe care îl aveți în decursul zilei. Astfel, un om care are o viață activă, face sport si nu lucrează la birou va avea nevoie de mult mai multă energie decât un om care are un job static si mișcare face când si când.

Uită de cerealele pline cu zahăr, de paharul de lapte si de felia de pâine cu gem sau cu cremă de ciocolată. Uită de biscuiții din comerț plini cu „fibre” si zahăr si de patiseriile de la coltul străzii. La micul dejun se consuma hrană adevărată, carbohidrati, proteine si grăsimi calitative.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci după ce te trezești este să bei un pahar de apă. Acesta va pregăti stomacul pentru digestie, iti va purifica sângele si te va ajuta la detoxifiere colonului. Aceastea sunt doar câteva beneficii aduse de acest obicei.

Ca și sursă de carbohidrați folosește ovăzul, secara, orezul expandat, pâinea cu cereale si semințe, fructele si legumele.

Proteinele vor conferi sațietate si nu trebuie să lipsească de la micul dejun. Poți consuma carne slabă (pui,curcan sau pește), ouă, branzeturi slabe (si aici nu mă refer la cele foarte procesate cu 0% grăsimi).

Grăsimile îți vor da energie pentru întreaga zi si este bine să optezi pentru grăsimile sănătoase. Aici mă refer în primul rând la oleaginoase (migdale,caju,alune,nuci). Acestea conțin în cantități semnificative si proteine fiind o alegere excelentă mai ales pentru cei ce nu au mult timp alocat pregătirii micului dejun.

După cum am spus voi oferi si alternative, deoarece sunt convins ca cei mai multi cititori au o problema cu timpul dimineața.

Dacă te grăbești dimineața, cea mai bună alternativă ar fi să îți pregătești ceva cu o seară înainte. Iti poti fierbe două ouă, iti poți pregăti câteva bucăți de piept de pui si câteva legume sau iti poti face un smoothie care sa conțină mai multe ingrediente (ex. o banana, iaurt grecesc, scortisoara, o măsură de pudră proteică de cânepă sau lapte de migdale, fructe de pădure, seminte de in). Pur si simplu puteți să nu gătiți nimic, ci să vă cumpărați produsele de care aveți nevoie. Îți poți cumpara brânză cottage, ton, iaurt grecesc, brânză tofu, oleaginose, semințe, etc.

Pentru cei ce nu au fost obișnuiți să mănânce de dimineață vor vedea din primele zile beneficiile servirii micului dejun si vor fi mult mai energici pe parcursul întregii zile.

Un lucru foarte important si care nu poate fi omis este cantitatea si calitatea. Despre calitatea alimentelor am vorbit si a mai rămas cantitatea. Este adevărat că poti manca mai mult dimineata, dar nu uita sa te cumpătezi. Controlul porțiilor este important.

Trebuie să îți reamintesc că o zi fără sport este o zi pierdută. Fă-ti timp pentru corpul si suflet tău pentru a fi împlinit si pentru a putea fi sănătos si fericit.

Bogdan Zetu
Trainer

Urmareste-l pe Bogdan Zetu pe Facebook

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top