Connect with us

Revistateo.ro

INTERVIU EXCLUSIV cu Gheorghe Marmureanu - Semnele care anunta un cutremur

Stiri

INTERVIU EXCLUSIV cu Gheorghe Marmureanu despre cutremurele din Romania

Profesorul si seismologul Gheorghe Marmureanu a oferit un interviu in exclusivitate pentru teotrandafir.com in care raspunde la o serie de dileme legate de cutremure.

Profesorul de la Facultatea de Fizica a Universitatii din Bucuresti sustine ca zona Vrancea este una speciala din punct de vedere seismic si ca anumite animale pot anunta ca va avea loc un cutremur chiar si cu cateva ore inainte.

De ce se produc majoritatea cutremurelor puternice noaptea?

Astea sunt povesti. Placile tectonice cand se ciocnesc nu tin cont daca e zi sau noapte afara. In 1938 au fost cutremure mari ziua. Uitati-va la Sumatra, seismul urmat de tsunami a fost tot ziua. Multe analize de tipul acesta se bazeaza pe matematici, insa matematica nu este o stiinta fundamentala, spre deosebire de fizica. Fizica se bazeaza pe experimente care confirma anumite teorii, pe precedente.

Pot exista cutremure mai mari de 9 grade? Dupa ce criterii s-a realizat scara de intensitate a cutremurelor?

Bineinteles. Se pot produce cutremure de 10 grade, de altfel au existat in istorie astfel de seisme. Putina lume stie ca scara de intensitate a cutremurelor a fost stabilita dupa numarul de morti si de raniti. Acesta este criteriul. S-a observat ca la un cutremur mai mare, sa zicem de 7-8 grade, exista mai multe victime, si tot asa.

De ce cutremurul din 24 septembrie s-a simtit mai puternic la Iasi decat la Bucuresti?

S-a simtit puternic si in Transilvania, la Brasov de pilda, dar si in Bucuresti. S-a simtit puternic la Iasi din cauza axei Bucuresti-Chisinau, si, legat de asta, am observat un lucru foarte interesant. Vom publica in revista „Nature” un studiu interesant cu ultimele descoperiri facute in seismologie. De pilda, ne-a atras atentia foarte mult banda Bucuresti-Chisinau, de 100 de kilometri stanga si dreapta.

Am descoperit ca la ultimele 3 mari cutremure din Romania, acceleratiile au fost mai mari de la distanta decat in epicentru. Sunt multe lucruri pe care le stim si vor aparea in revistele de specialitate. Unele cutremure se pot simti la fel de puternic la o distanta considerabila fata de epicentru din cauza undei. Cutremurele au o directibilitate, poate fi nord-est, nord-vest, depinde de zona seismica. Partea liniara, de comportare a cutremurelor nu e nicaieri in lume ca la noi.

Avand in vedere ca se fac o serie de cercetari in seismologie, de ce autoritatile nu consolideaza cum trebuie cladirile?

In primul rand e vorba de multi bani. Eu am un plan facut legat de consolidarea cladirilor din Bucuresti. Uitati, pe 12 octombrie va fi Ziua Mondiala a Dezastrelor unde vom dezbate tocmai problema consolidarii blocurilor din Bucuresti.

Cu cat timp stiu cei de la Institutul pentru Fizica Pamantului ca va avea loc un cutremur?

E vorba de cateva secunde sau chiar zeci de secunde. In 4 secunde stim deja ce magnitudine va avea cutremurul. Avem si un sistem de avertizare a cetatenilor care este eficient, insa nu putem transmite tuturor utilizatorilor de celulare pentru ca e vorba de un cumul de date impresionant.

Putem trimite in 27 de secunde prin sistemul de alarmare ca va avea loc un cutremur, fata de Rusia si Bulgaria unde sistemul te avertizeaza cu 92 de secunde inainte. In cel mai bun caz, romanii pot afla in maximum 30 de secunde ca va fi un cutremur.

E adevarat ca animalele pot prezice seismele?

Da, acesta nu este un mit, spre deosebire de alte povesti cum ca ar ploua inainte sau ca se schimba ceva in atmosfera. Am constatat ca pestii ies din acvariu pentru ca apa exercita o presiune foarte mare asupra lor, iar perusii, care de obicei fac galagie, tac. Animalele pot simti cutremurul chiar si cu cateva ore inainte.

Cine este Gheorghe Marmureanu

Gheorghe Marmureanu a absolvit Facultatea de Constructii a Institutului Politehnic din Iasi, in anul 1963. Intre 1963 si 1966 a participat la cursurile de mecanica cuantica, de reologie, de matematici speciale la Facultatea de Matematica a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.

Intre 1975 si 1977 a lucrat la Bucuresti ca cercetator stiintific la Centrul de Mecanica Solidelor, care a devenit apoi parte a Institutului de Fizica si Tehnologia Materialelor de la Magurele.

Din 1993 pana in 1996 a fost presedintele Consiliului Stiintific, iar din 1994 a fost secretar stiintific, iar din 1996 director stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP). Din 2000 pana in 2011 a fost director general al Institutului si cercetator stiintific principal gradul I.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top