Connect with us

Revistateo.ro

Sanatate

Epidemie de rujeolă: peste 100 de noi cazuri înregistrate într-o săptămână

Este epidemie de rujeolă în România. Peste o sută de noi cazuri de rujeolă s-au înregistrat în ultima săptămână în 16 judeţe din ţară, numărul îmbolnăvirilor ajungând la 10.116 de la debutul epidemiei. Aproape 9.690 de cazuri, reprezentând peste 95%, au apărut la persoane care nu s-au vaccinat deloc.

Ministerul Sănătății face apel la părinți să își vaccineze copiii și să apeleze la medicii de familie pentru imunizare. „Majoritatea cazurilor reprezintă focare în comunitățile cu acoperire vaccinală scăzută. În contextul epidemiologic actual s-a recomandat intensificarea acțiunilor de vaccinare cu ROR a copiilor incomplet vaccinați/nevaccinți.”

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), arată că în săptămâna 04 – 08.12.2017 au fost raportate încă 106 cazuri noi de rujeolă în 16 județe din țară.

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România a ajuns la  10.116, din care 36 de decese. Un număr de 9.688 de cazuri de îmbolnăvire au apărut la persoane care nu s-au vaccinat deloc, 323 la persoane care au o doză de vaccin în antecedente şi 105 cazuri la persoane vaccinate cu două doze. Cele mai multe cazuri, respectiv 3,764, au apărut la copii nevaccinaţi din grupa de vârstă 1-4 ani.

Cum recunosti rujeola si ce este ea

Rujeola este o afectiune destul de grava care poate fi prevenita prin vaccinare. Poate da complicatii severe daca nu este tratata corespunzator. Se poate confunda la prima vedere cu rubeola, insa rujeola este mult mai grava.

Simptomele principale sunt:

  • febra mare, de pana la 40,5 grade Celsius;
  • inflamatii la nivelul pielii si iritatii insuportabile;
  • mancarimi;
  • stare de oboseala accentuata;
  • greata, insotita de varsaturi;
  • lacrimare abundenta;
  • dureri in gat, raguseala;
  • inflamarea amigdalelor;
  • secretii nazale apoase.

Rujeola, ca majoritatea bolilor copilariei, are o origine virala. Virusul este unul de tip ARN, inrudit cu virusurile pestei bovine si a rapciugii canine. Virusul rujeolic face parte din genul Morbilivirus, familia Paramyxoviridae de unde se trage si oreionul.

Rujeola se poate transmite prin saliva, virusul putand fi transmis prin stranutari puternice. Rujeola nu se poate transmite indirect, si anume prin contactul cu obiecte contaminate. Virusul rujeolic nu rezista mai mult de 2 ore pe suprafetele contaminate si tocmai de aceea nu se poate vorbi de transmiterea sa in acest mod.

Primele 4 zile sunt cele mai periculoase deoarece probabilitatea de contagiere creste pana la 95%. Grupul de varsta cel mai afectat este format din copii de pana la 9-10 ani, iar varful de incidenta este intre 2 si 5 ani.

Parintii trebuie sa fie atenti la anumite aspecte daca vor sa afle in ce stare de sanatate se afla copiii lor. Unul din semnele necunoscute ale rujeolei este albirea limbii, deoarece este incarcata cu depozite ale virusului rujeolic. Marginile limbii sunt rosii, iar centrul acesteia este albicios. De asemenea, pe obrajii copiilor care sufera de rujeola apar pete albe spre gri, inainte de declansarea bolii in tot organismul.

Citește și: CUM PREVII RUJEOLA

Zilnic apar zeci cazuri noi de rujeola, iar in aceste zile parintii tot ce trebuie sa faca este sa se gandeasca la preventie.

Refuzul unor mame de a isi vaciina copiii, a marit de sute de ori cazurile in care micutii se imbolnavesc.

Iata cateva sfaturi despre cum sa previi rujeola.

Cum sa previi rujeola

Chiar dacă dezbaterile controversate din jurul altor vaccinuri – cel mai adesea cel sezonier antigripal – te-au pus pe gânduri, în cazul pojarului nu este de glumit: soluţia optimă rămâne vaccinarea antirujeolică. Poţi întări efectul benefic prin administrarea rapelurilor, care pot fi asociate cu cel antirubeolic şi cel antioreion.

Vaccinul ROR este un vaccin trivalent, pentru prevenirea apariţiei rubeolei, oreionului şi rujeolei. Acesta se administrează gratuit, copiilor cu vârste între 12-15 luni, pentru ca apoi să urmeze un rapel, de obicei la vârsta de șapte ani. Deși conţine virusuri vii, acestea sunt prea slabe pentru a produce rujeolă, oreion sau rubeolă la persoane sănătoase.

Daca totusi eviti sa-ti vaccinezi copilul, desi aceasta este singura forma de imunizare, incearca ca egiena acestuia sa fie cat mai buna si sa nu intre in contact direct cu alte persoane straine.

Ce este rujeola?

Rujeola (cori sau pojarul, cum este cunoscut în mod uzual) este o boală eruptivă extrem de contagioasă, provocată de virusul rujeolic şi care apare, de cele mai multe ori, în timpul primilor ani de viaţă. Punctul maxim al incidenţei cazurilor de rujeola se înregistrează primăvara, dar poate apărea și toamna.

Modalitatea de transmitere a bolii este aerogenă, atunci când bolnavul purtător de virus tuşeşte sau strănută. Dacă piciul tău a contractat boala, el va rămâne contagios patru zile înainte şi după apariţia erupţiei cutanate, scrie mami.ro.

ATENTIE: Vaccinul se administreaza doar daca sanatatea copilului tau este perfecta.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top