Connect with us

Revistateo.ro

Despre salata noastra cea de toate zilele (dietetice

Dieta si Sport

Despre salata noastra cea de toate zilele (dietetice?)

Cine poate sa ne lamureasca mai bine daca ne ajuta sa mancam salata cand vrem sa slabim daca nu un nutritionist? Mihaela Bilic a scris intr-o postare recenta pe Facebook cateva lucruri interesante despre aceasta mancare.

Nutritionistul sustine ca cel mai important lucru cand mancam o salata este sa ‘rontaim’ macar cinci minutele frunzele. Pe de alta parte, nu toate salatele sunt atat de sanatoase pe cat par.

„In traditiile noastre culinare, salata are o pozitie bine definita. Completeaza felul principal, aduce legumele proaspete sau murate langa carne sau fainoase precum cartofii sau fasolea. In principiu cand spui salata te gandesti la ceva usor, dietetic, negatit.

Salata, buna ori ba?

Insa mai exista un tip de mancaruri, pe care tot salate le numim, care sunt mai degraba adevarate capcane pentru silueta: salata de boeuf si cea orientala, icrele si salata de vinete. In acest context ideea de dietetic poate fi uitata din cauza abundentei uleiului. Ele sunt de fapt aperitive consistente sau chiar feluri de baza.

Pe alte meleaguri este vazuta ca un element care sa te ajute sa te saturi mai repede, deci sa mananci mai putin. Se consuma simpla, in deschiderea mesei. Principiul e simplu. Legumele proaspete sunt bogate in apa si fibre. Necesita un pic de timp pentru a fi mestecate si umplu o parte din stomac, astfel incat sa ramana mai putin loc pentru ce va urma.

Daca ne gandim ca e nevoie de 15 min ca sa simtim ca ne-am saturat, conteaza ca macar 5 min din ele sa fie „pierdute” rontaind frunze, morcovi, rosii, castraveti sau ardei gras. Orice fel principal care urmeaza dupa o salata va fi consumat cu mai putina lacomie. Portia poate fi mai mica, luand in considerare ca burta e partial umpluta cu apa.

Daca francezii incep masa cu o salata, romanii o incep cu o ciorba, insa obiectivul e acelasi: un preparat dietetic pe baza de legume care sa potoleasca apetitul, un element tampon care sa ne apere silueta.

CITESTE SI: Nutritionistul Mihaela Bilic: De ce branza nu este prietena dietei tale

Chiar daca sunt diferite, traditiile culinare ne confirma cu varf si indesat ca oamenii au stiut dintotdeauna sa gaseasca strategii pentru a se feri de lacomie. In ultima vreme am ajuns sa mancam doar o salata sau o ciorba/supa ca fel unic la o masa. Pentru ca, satui sau nu, doar atat ne mai permite silueta”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Dieta si Sport

To Top