Connect with us

Revistateo.ro

Descifreaza etichetele produselor

Sanatate

Descifreaza etichetele produselor

Medicii ne sfatuiesc mereu sa citim eticheta unui produs inainte sa-l achizitionam, in special cand vine vorba de alimente, insa cu greu reusim sa descifram informatia multa, scrisa mic si in termeni mai putini obisnuiti noua. In plus lipsa de timp ne face sa alegem tot mai multe produse semipraparate in detrimentul celor proaspete, care nu sunt deloc sanatoase.

1. Fa diferenta dintre campania de marketing si calitatea reala a unui produs
La o singura plimbare printre rafturile supermarketurilor gasim o groaza de sucuri, conserve sau orice alte alimente pe care intalnim mesajul „100% natural”, „Aliment Bio” sau „Fara conservanti”, insa daca citim cu atentie eticheta vom putea observa ca de fapt produsul contine doar 50% sau chiar mai rau 3% produse naturale, restul fiind obtinute din concentrate si stabilizatoare de arome.

Este foarte important sa facem diferenta dintre mesajul produsului, numit si mesaj de marketing, care are „datoria” de a ne face sa cumparam acel produs si continutul sau real.  Peste 80% din produsele care sustin ca sunt provenite din natura, sunt de fapt artificiale si nu sunt deloc sanatoase. Va explicam mai jos de ce.

Etichetele produselor descifrate pe intelesul oricui

2. Pentru 100gr
Conform legii producatorii trebuie sa ne descrie ce contin 100g de produs, valorile exprimate acolo sunt in grame si reprezinta procentul din cantitatea de 100gr. De exemplu, daca pe un produs este inscriptionat 5g de grasimi (la 100 de gr), asta se traduce ca acel produs are 5% grasimi.

3. Energie
Aceasta zona a etichetei este cea ma cautata de orice persoana interesata de numarul de calorii pe care il consuma. Campul „energie” se refera la numarul de kilojuli (kJ) din produsul respectiv, luandu-se in considerare cantitatea de carbohidrati, grasimi si proteine. Necesarul de energie difera in functie de varsta si sex, in medie o femeie are nevoie de 8.800 de kJ / zi, iar un barbat 10.600 kJ / zi.

 4. Grasimi
Alimentele bogate in grasimi saturate precum si cele cu grasimi trans ridica nivelul colesterolului total in sange – creste riscul de boli cardiovasculare si diabet de tip 2. Grasmile mono saturate si polinesaturate sunt o alegere mai buna. Produsele cu grasimi saturate, care contin valori mai mari de 1.5gr / 100gr sunt nesanatoase.

5. Carbohidrati
Carbohidratii reprezinta sursa principala de energie si ar trebui sa acopere o jumatate din necesarul zilnic – daca cititi cu atentie eticheta descoperiti procentajul.

6. Zahar / Glucide
Fara sa ne dam seama intr-o zi consumam foarte mult zahar, chiar daca nu servim prajituri sau orice alte dulciuri. Aproape toate alimentele, chiar si cele naturale contin zahar, prin urmare fiti atenti ce scrie pe eticheta produsului la aceasta sectiune, un produs sanatos are la 100 de grame, cel mult 5 grame de zahar.

7. Fibre si proteine
Printre putinele zone unde valorile trebuie sa fie cat mai mari pentru a ne fi benefice, sunt proteinele si fibrele. Un adult trebuie sa consume zilnic cel putin 25 de grame de fibre si 50 de grame de proteine.

8. Sodiu
Intr-o zi nu trebuie sa consumam mai mult de 2, 300 de mg de sare, asadar alege produse care contin cel mult 120 mg/ 100gr.

9. Fereste-te de produse cu multe „E” -uri
Campaniile mass-media care ne sfatuiau sa ne ferim de produsele cu multe E-uri, au facut producatorii sa schimbe denumirea acestora cu cea chimica. Prin urmare putem intalni produse fara niciun „E”, dar care defapt contine mai multe decat ar permite legea, dupa cum puteti vedea si in fotografia de la inceputul acestui articol.

Cum te poti feri de produsele nesanatoase

  • Citeste cu atentie eticheta, chiar daca la inceput ti se pare o pierdere de timp, in cateva sesiuni de cumparaturi filtrarea informatiei este mult mai rapida
  • Un produs natural costa pe masura, prin urmare cu greu se pot gasi produse sanatoase la un pret mic
  • Cu cat eticheta unui produs este mai plina de mesaje de marketing, cu atat produsul este mai prost
2 Comments

2 Comments

  1. Vera

    2014-05-31T09:15:53+03:00 at 2014-05-31T09:15:53+03:00

    Mancam otrava ca asta se vrea de sus, cineva are un interes sa ne decimeze. Ma enerveaza cand se spune toata ziua „sa fim atenti”. La ce? Totul e otrava, ce sa alegi? Ciresele n-au gust, capsunele sunt doar o zeama insipida, legumele nici macar gust de buruiana n-au. Am cumparat sana, a fost groaznic, era ceva care curgea ca aracetul. „Bio”…Prostii! Sunt „producatori” care golesc wc-urile pe camp, ca sa se faca cartoful „cat pumnu”, cumpara ingraseminte si le arunca pe pamant fara vreo logica. „Ei, si? Cui nu-i place, nu mananca”. Daca aveti cunostinte la vreun laborator, dati-le branza pe care o comercializeaza ciobanii, ca sa faca o analiza sumara a acestui produs. Cei care sunt platiti sa ne apere sanatatea, n-o fac, si n-o fac pe bani grei.

  2. flori

    2014-05-31T16:26:34+03:00 at 2014-05-31T16:26:34+03:00

    Absolut adevarat.Si pe mine ma enerveaza”sa fim atenti”, de parca ai avea ce sa alegi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top