Connect with us

Revistateo.ro

De ce se imbraca Patriarhul in alb

Inedit

De ce se imbraca Patriarhul in alb

De ce se imbraca Patriarhul in alb? De ce este singurul patriarh din toate tarile majoritar ortodoxe care poarta mereu alb si in ce perioada a anului imbraca haine mai inchise la culoare?

Intrebarea vine dupa ce capul Bisericii Ortodoxe a aparut in alb la funeraliile Reginei Ana de la Castelul Peles, pe 10 august. Toti preotii si toate personalitatile prezente la castel pentru a aduce un ultim omagiu Majestatii Sale Ana a Romaniei erau in negru.

Se stie ca negrul simbolizeaza doliul, insa Patriarhul a preferat culoarea alba. Ba mai mult, aproape tot anul se imbraca in aceasta nonculoare.

Singura explicatie pe care am gasit-o face referire la traditiile stravechi pe care Biserica Ortodoxa Romana le pastreaza cu sfintentie. Conform site-ului crestinortodox.com, „vestimentatia cotidiana a Patriahului este de culoare alba.

Aceasta este o traditie a Bisericii noastre, singura in care patriarhul este imbracat complet in alb. In Bisericile de rit slav, patriarhul are tinuta neagra, dar camilafca alba. In Bisericile de rit grecesc, patriarhii poarta costumatie neagra, inclusiv patriarhul ecumenic.

Locuieste in BISERICA de un an de zile. De ce ii este frica sa iasa de acolo

Cea mai puternica rugaciune ortodoxa. La ce ora trebuie sa o spui

Traditia spune ca aceasta optiune ca patriarhii romani sa poarte vestimentatie este expresia permanentei canonicitati a Bisericii Ortodoxe Romane, care nu a avut niciodata abateri de la comuniunea Ortodoxiei, fiind o Biserica pastratoare a adevarului. Doar in Saptamana Patimilor (n.r.: premergatoare sarbatorii Invierii Domnului) vesmintele Patriarhului BOR sunt cernite”.

Culori in care se pot imbraca patriarhii ortodocsi

In Biserica Ortodoxa se pot folosi sase culori considerate liturgice: albul, verdele, purpuriul, rosul, albastrul si auriul. Albul semnifica puritatea luminii harului dumnezeiesc, verdele este culoarea vietii, purpuriul simbolizeaza patima Domnului, rosul reprezinta sangele Mantuitorului, albastrul este culoarea Maicii Domnului, iar auriul simbolizeaza bogatia darurilor Sfantului Duh. Patriarhul Romaniei a pastrat culoarea alba si pentru situatii de doliu, dupa ritul bisericilor de la Rasarit, unde albul este culoarea Adormirii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top