Connect with us

Revistateo.ro

CAUZE CARII. Cum iti innegresti dintii in timp ce dormi

Stiri

CAUZE CARII. Cum iti innegresti dintii in timp ce dormi

Atentie la felul in care dormi! Poti face carii foarte usor, spun specialistii. Afla ce cauze duc la distrugerea dintilor.

Daca dormi cu gura deschisa te expui la riscul de a face carii, sustine un studiu al Universitatii Otago din Noua Zeelanda.

Dormitul cu gura cascata este relationat cu bolile dentare precum eroziunea smaltului si cariile, spune Joanne Choi, cercetatoarea care a condus studiul.

In ce a constat cercetarea? Au fost evaluate nivelurile de PH oral de la 10 voluntari care dormeau cu niste clame pe nas, astfel incat sa fie obligati sa respire doar pe gura in timpul somnului.

PH-ul are valori normale care oscileaza intre 5.6 si 7.6 si contine proprietati antibacteriene, protejeaza integritatea mucoasei si distruge resturile alimentare si bacteriile, neutralizeaza acizii si remineralizeaza leziunile dentare.

8 reguli de aur pentru a preveni cariile dentare

HUFF.RO: Ce se intampla daca te speli pe dinti doar o data pe zi

Ce cauze duc la carii: Studiul publicat in Journal of Oral Rehabilitation dezvaluie faptul ca pacientii care dormeau cu gura deschisa au avut un PH acid de 6.6 comparat cu PH-ul neutral de 7, in cazul celor care respirau pe nas in timpul somnului.

In unele cazuri, nivelul a scazut pana la 3.6, o valoare foarte mica fata de limita de 5.5, de unde incepe demineralizarea smaltului si instalarea cariilor.

Alte cauze ce duc la carii

Conteaza foarte mult alimentatia in pastrarea igienei si sanatatii dentare. Dieta este unul dintre cei mai cunoscuti factori de risc al distrugerii dintilor.

Alimentele lipicioase

Alimentele cu un continut ridicat de carbohidrati, cele care se lipesc de dinti, pregatesc mediul propice pentru aparitia cariilor. Totodata, daca acestea sunt combinate cu zahar sau ciocolata, chipsuri ori bomboane, riscul de a face carii creste considerabil.

Fumatul

Fumul scade productia de saliva ceea ce lasa dantura neprotejata in fata acizilor ce distrug dintii. Chiar si cei care nu fumeaza, dar petrec timp alaturi de fumatori, pot face carii din cauza fumului.

Tratamentele medicamentoase complicate

Secretia de saliva este grav afectata in cazul medicatiei contra epilepsiei, cu beta-blocante sau antipsihotice. Antidepresivele, asadar, scad productia de saliva si incurajeaza atacarea dintilor de acizii ce duc la carii.

Sursa foto: Shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top