Connect with us

Revistateo.ro

Care este legatura dintre somn si toxinele din creierul tau

Sanatate

Care este legătura dintre somn şi toxinele din creierul tău

O echipă de cercetători din Statele Unite susţine că „sistemul de eliminarea a toxinelor” este unul dintre motivele fundamentale pentru care omul are nevoie de somn. În studiul prezentat, echipa a arătat că celulele din creier se micșorează în timpul somnului pentru a deschide spațiile dintre neuroni și pentru a permite fluidelor să „cureţe” creierul.

CITEŞTE ŞI: LEACUL NATURAL CARE COMBATE INSOMNIA

S-a demonstrat deja că are un rol important în fixarea amintirilor și pentru învățare, dar o echipă de la Centrul Medical al Universității Rochester crede că „întreținerea” ar putea fi unul dintre motivele principale ale somnului.

„Creierul are la dispoziție o cantitate limitată de energie și se pare că trebuie să aleagă între două stări funcționale: treaz și conștient sau adormit și făcând «curățenie»”, a declarat cercetătorul dr. Maiken Nedergaard.

„Poți privi problema ca având o petrecere acasă. Poți ori să distrezi musafirii ori să faci curat, dar nu le poți face pe amândouă în același timp”, a explicat cercetătorul.

Celulele din creier, probabil celulele gliale care mențin celulele nervoase în viață, se micșorează atunci când au parte de somn. Acest lucru determină creșterea spațiului interstițial, locurile goale din țesutul cerebral, permițând unei cantități mai mari de fluid să fie introdusă și să scoată toxinele.

De asemenea, ei sugerează că eșuarea de eliminare a unor proteine toxice ar putea juca un rol important în tulburările mentale.

Astfel, somnul aduce o mulţime de beneficii în viaţa noastră de zi cu zi şi este foarte important să respectăm ciclurile lui pentru ca acesta să îşi facă efectul asupra noastră. Nu uitaţi faptul că un adult are nevoie de cel puţin 7-8 ore de somn pe noapte, dintre care cel puţin 3 înainte de miezul nopţii.

2 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top