Connect with us

Revistateo.ro

Sanatate

Boala pe care o poti lua mergand pe strada

O simpla iesire afara te poate imbolnavi. Evident, asta nu inseamna ca trebuie sa stai in casa. Totusi, e bine de stiut care sunt riscurile la care te expui daca traiesti in mediul urban, acolo unde aproape 60% dintre persoane sunt afectate din cauza alergiei la praf.

Rinita alergica este o boala care se naste de la substantele microscopice care exista in mediul inconjurator, in special in praf. Aceste particule sunt purtate de vant si te pot afecta intr-o singura secunda.

Primul simptom? Stranutul. Al doilea? Mancarimile nazale. Al treilea? Febra – iar in acest caz trebuie sa te prezinti deja la medic.

Academia Europeana de Alergie si Imunologie Clinica sustine ca in doar 15 ani, mai mult de jumatate din populatia europeana va suferi de cel putin un tip de alergie din cauza poluarii masive si parca tot mai accentuate din mediul urban dar si rural.

Praful din atmosfera contine o serie de mucegaiuri, agenti biologici invizibili, monoxid de carbon si polenuri de la plante. Toate acestea combinate pot afecta starea sanatatii tale.

Rinita alergica apare in special la schimbarea anotimpurilor si te poate afecta chiar si daca stai in casa (praful din casa absoarbe mucegaiul de pe peretii ori bacteriile si ciupercile microscopice inmultite din cauza umiditatii).

CITESTE SI: Descoperă tot ceea ce nu ştiai despre corpul tău

CITESTE SI: Alimentele care provoacă cel mai des reacții alergice

Mucoasele nazale se pot inflama iar mancarimile pot duce la iritatii sangeroase. In praf se pot ascunde si o serie de insecte care masoara intre 200 si 600 de microni si care au patru perechi de picioare.

Intr-o singura particula de praf pot vietui pana la 2000 de acarieni, atat in casa cat si pe asfalt. Daca in camera ta faci curat frecvent, inchipuie-ti cate astfel de ‘animalute’ daunatoare invizibile exista in atmosfera.

La simptomele detaliate in randurile de mai sus se adauga si lacrimarea frecventa si secretiile nazale apoase. Cum te poti apara in fata pericolelor invizibile ale strazii?

Inainte de toate, trebuie sa iti faci un test de alergie. Apoi, daca observi ca esti sensibil la fotoni si praf intr-o zi ceva mai calduroasa, urmeaza un tratament cu histaminice, decongestionante si corticosteroizi topici.

Boala pe care o gasesti la colt de strada. Este nevoie sa mergi la medic pentru ca acesta sa iti prescrie cea mai buna medicatie pentru intarirea sistemului imunitar. Tabletele cu propolis ajuta la atenuarea simptomelor insa nu le reduc in totalitate.

Medicii recomanda plimbarile in aer liber, dar nu printre masini si in locurile aglomerate ci in parcuri, langa un lac sau un rau aflat in apropierea locuintei tale.

Sursa foto: Shutterstock

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top