Connect with us

Revistateo.ro

ATENȚIE! Totul despre CARDUL DE SĂNĂTATE. Ce pățesc toți pacienții din 2015

Inedit

ATENȚIE! Totul despre CARDUL DE SĂNĂTATE. Ce pățesc toți pacienții din 2015

12,5 milioane de carduri de sănătate au ajuns la români, prin poștă, a anunțat astăzi într-o conferință de presă președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea. În jur de un milion dintre carduri se află în continuare în circuitul poștal sau au fost returnate caselor de asigurări de sănătate, din varii motive.

„Tipărirea și distribuirea cardului va continua pentru persoanele care împlinesc vârsta de 18 ani și/ sau dobândesc calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Până în prezent au fost validate în sistem peste 120.000 de carduri de sănătate”, a declarat Ciurchea, potrivit România Tv.

CITEȘTE ȘI: LUAȚI OSTATICI ÎNTR-O CAFENEA DIN SYDNEY. AUSTRALIA E ÎN ALERTĂ

Din ianuarie 2015, decontarea serviciilor medicale se va face doar cu ajutorul cardului de sănătate, informează Ministerul Sănătății. Data de la care va fi obligatoriu cardul de sănătate este 1 februarie 2015, până la acest termen fiind deja preconizate rezolvările tuturor problemelor cu distribuirea cardurilor și funcționalitatea sistemului.

Președintele CNAS a mai declarat azi că serviciile medicale nu vor mai fi decontate furnizorilor, dacă după termenul în care sistemele vor deveni funcționale și cardurile obligatorii nu se vor respecta regulile.

Cum funcționează cardul de sănătate: acest card funcționează ca orice card bancar, se introduce cardul într-un sistem electronic unde se înregistrează toate operațiunile medicale de care beneficiază pacientul. Pe fața cardului apar numele persoanei asigurate, codul său asigurat, numărul documentului și data expirării. Cardul nu poate fi transmisibil niciunei alte persoane, întrucât acesta va fi prezentat medicului de familie împreună cu buletinul de identitate.

Prezentarea cardului de sănătate la medicul de familie, atunci când mergeți pentru o consultație sau orice altă operațiunie medicală va fi obligatorie începând cu 1 ianuarie 2015. Cardul de sănătate are rolul de a valida consultațiile medicale. Copiii nu au card de sănătate însă medicii pot folosi cardurile părinților pentru aceste cazuri. În plus, gravidele care nu plătesc contribuțiile sociale vor fi asigurate doar pe perioada sarcinii.

Medicii de familie trag în continuare un semnal de alarmă cu referire la cardul de sănătate, existând o serie de situații care încă nu au fost reglementate precum urgențele pacienților neasigurați, care nu au card. Nici în cazul în care pacientul își pierde cardul nu se știe ce se poate întâmpla, chiar dacă acesta se prezintă cu o adeverință la medicul de familie.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top