Connect with us

Revistateo.ro

Termenul de valabilitate al cardului național de sănătate a fost prelungit

Stiri

Termenul de valabilitate al cardului național de sănătate a fost prelungit

Vești bune pentru români! Cardul de sănătate își schimbă valabilitate începând de anul acesta. Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, la propunerea Ministerului Sănătăţii, o hotărâre prin care se prelungeşte de la 5 la 7 ani termenul de valabilitate în cazul cardurilor naţionale de sănătate emise până la data de 31 iulie.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, pentru cardurile emise până la data de 31 decembrie 2012, cei 7 ani de valabilitate se vor calcula începând cu data de 1 ianuarie 2013.

Citește și: Crește valoarea bonurilor de masă

„Astfel, prin prelungirea duratei de valabilitate a cardului până la data expirării valabilităţii certificatului digital necalificat emis de Autoritatea de Certificare a CNAS, se degrevează bugetul de stat pentru anul 2018 – 2019 cu cheltuielile aferente tipăririi unui număr de aproximativ 14,2 milioane carduri naţionale de asigurări de sănătate, precum şi a bugetului FNUASS de cheltuielile aferente distribuirii acestora”, precizează Ministerul Sănătății.

Cardul de sănătate este obligatoriu pentru românii care merg la medicul de familie, dar și la medicul specialist. Fiecare vizită la medic este astfel contorizată, iar medicii pot afla date importante despre starea de sănătate a pacientului.

Citește și: Tichetele de creșă vor fi majorate cu 10 lei

Sistemul cardului de sănătate, de multe ori blocat

Încă de la introducerea cardurilor de sănătate, medicii au avut probleme cu acestea, deoarece sistemul a căzut de mai multe ori. Din acest motiv, medicii au fost nevoiți să stea peste program pentru a-i primi pe pacienți sau să verifice dacă pacienții sunt sau nu asigurați la Casa Națională de Sănătate.

De asemenea, Hotarârea de Guvern aprobată joi prevede o nouă reglementare menită să asigure un acces mai bun al pacienţilor la tratamente. Astfel, pentru unele medicamente prevăzute în Lista de medicamente care fac obiectul programelor naţionale cu scop curativ şi care necesită prescriere pe bază de protocol terapeutic, dar acesta nu a fost aprobat prin ordin al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, până la elaborarea şi aprobarea protocolului, în condiţiile legii, prescrierea se face cu respectarea indicaţiilor, dozelor şi contraindicaţiilor din rezumatul caracteristicilor produsului, în limita competenţei medicului prescriptor.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top