Connect with us

Revistateo.ro

Afla cât la suta din decesele din România sunt cauzate de fumat

Sanatate

Află cât la sută din decesele din România sunt cauzate de fumat

Agenţia Naţională Antidrog informează că din 6 milioane dintre decesele cauzate de fumat, 5 milioane sunt fumători și foști fumători, și numai în România 15% dintre decese sunt cauzate de fumat. Pentru o analiză şi mai exactă, 24% sunt bărbați și 6% sunt femei.

Mortalitatea prin cancer pulmonar, este o boală despre care 98,3% dintre adulții români știu că este provocată de fumat, şi cu toate acestea în ultimii 25 de ani numărul celor care mor din cauza acestei afecţiuni s-a triplat.

CITEŞTE ŞI: UITE CE PĂŢEŞTI DACĂ STAI LÂNGĂ UN FUMĂTOR DE ŢIGARĂ ELECTRONICĂ

Factorii de risc care conduc la consumul de tutun sunt debutul timpuriu al consumului de tutun, absența unor legături familiale de tip emoțional-suportiv, anturajul, fumatul pasiv care este o cauză a bolilor cardiace și a cancerului pulmonar la adulții expuși, normele sociale favorabile comportamentelor de consum, disponibilitatea produselor din tutun, atitudini și comportamente familiale permisive față de consumul de tutun.

Specialiștii sunt de părere că expunerea femeilor însărcinate la fumul de țigară determină o greutate scăzută a copilului la naștere.

Principalele efecte ale consumului de tutun sunt mărirea riscului de cancer pulmonar și de boli cardio-vasculare. Fumatul este una din cauzele majore de îmbolnăvire şi mortalitate din întreaga lume, fiind ştiut că speranţa de viaţa a unui fumător este cu 5 – 20 de ani mai mică, iar aceasta depinde dacă se îmbolnăveşte sau nu din cauza fumatului.

În prezent, dintre oamenii care au fumat la un moment dat orice formă de tutun, aproape unul din zece se va îmbolnăvi de cancer la plămâni. Unul din șase oameni care fumează mai mult de 5 ţigări în timpul zilei, se va îmbolnăvi de cancer la plămâni. Pentru comparație, în cazul nefumătorilor, doar unul din 75 oameni se va îmbolnăvi de cancer la plămâni.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top