Connect with us

Revistateo.ro

Sanatate

Acneea – dorinta vs tratament

tratament-acneeSe spune ca acneea e strans legata de schimbarile hormonale specifice adolescentei, dar faptul ca e cel mai frecvent intalnita la aceasta varsta nu e nici o consolare pentru adultii care sunt socati in unele dimineti de ceea ce vad in oglinda. Statistic vorbind acneea probabil e la fel de prezenta in vietile noastre ca gripa si raceala (mai devreme sau mai tarziu, mai mult sau mai putin, mai abrupt sau mai insidios, tot ne “prinde”). Din fericire acneea nu e contagioasa, nu impune in formele grave repaus la pat ca gripa si avem cateva tratamente care pot ajuta persoana aceea care se uita oripilata la noi din cand in cand din oglinda.

Asa cum bine si succinct arata Dna Dr Daniela Catanas pe site-ul clinicii unde activeaza http://www.newskinclinic.ro/articole/acneea/ exista tratamente eficace locale sau sistemice pentru acnee, cu rezultate variind functie de caracteristicile individuale, tipul, durata si complianta (aderenta la tratament). La acest arsenal consacrat al medicinei alopate adaugam experienta pozitiva pe care am avut-o la cabinetul Fundatiei Bio-Forum din Str. Baratiei Nr. 33 folosind un tratament care se face remarcat prin promptitudinea efectului, tratament cu extracte naturale continand in principal o combinatie de marul-lupului, galbenele si rostopasca aplicat localsub forma de gel.

Marul-lupului (Glechoma hederacea) contine diterpenele marubina si glecomina; germacran, eleman, saponozide, flavonozide, etc., si are actiune antiinflamatoare, astringenta, tonica si antibacteriana pe Propionibacterium acnes (bacteria asociata cu productia crescuta de sebum).


Rostopasca (Chelidonium majus) contine printre altele cheleritrina, sanguinarina, carotenoide, flavonoizi, taninuri, acid nicotinic, saponozide si hidroxiacizi (malic, treonic, gliceric, etc). Are efect inhibitor asupra cresterii cheratinocitelor, activitate antiinflamatoare, antibacteriana prin berberina, antivirala si antitumorala (antiproliferativa).
Galbenelele (Calendula officinalis) contin saponozide si alcooli triterpenici (calendulozide) steroli, flavone, carotenoide, poliine, taninuri, etc. Actiunile biologice principale sunt: antiseptica, antiinflamatoare, astringenta, cicatrizanta, trofica epiteliala, hidratanta, cicatrizanta, tonica.


Combinarea actiunilor de scadere a productiei de sebum pe care il are marul-lupului, inhibarea cresterii cheratinocitelor si antiproliferativa produsa de rostopasca si cea astringenta, tonica a galbenelelor este insotita de efecte antiinflamatorii pe care le au toate cele trei extracte de plante; in plus se noteaza continutul de carotenoide al combinatiei, beta-carotenul fiind tratament larg utilizat si acceptat in medicina alopata pentru tratamentul acneei. Pe langa aceste extracte se pot adauga anumite ingrediente care le favorizeaza actiunile, iar rezultatele in multe cazuri sunt prezente peste noapte (aplicarea gelului inainte de culcare duce in multe cazuri la diminuarea papulelor acneice cu mai mult de 50% pana dimineata). In fine, pentru a evita eventuale confuzii, titlul se refera in primul rand la dorinta de a avea un ten frumos si ceea ce ne poate oferi in mod concret tratamentul cu extracte naturale.
Dr. Felician Stancioiu, Fundatia Bio-Forum, Str. Baratiei Nr. 33


Bibliografie selectiva: Compendiu de terapie naturala – Larisa Ionescu-Calinesti, Ovidiu Bojor, Gheorghe Mencinicopschi, Editura Medicala 2009 (pg 584, 593, 633)

Articol publicat de: Daniela Catanas – Vezi blog

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top