Sanatate
8 conservanți periculoși și efectele nocive ale acestora
1. Propyl Gallate – este un conservant care se utilizează în mezeluri, murături, sosuri sau gumă de mestecat. Consumul îndelungat poate conduce la afecțiuni ale ficatului sau complicații la naștere. În multe țări este interzis.
2. Sulfiții – acești compuși se folosesc în conservarea fructelor uscate, a vinului, a măslinelor în conservă și a altori tipuri de conserve. Aceștia pot conduce la palpitații, astm, reacții alergice sau rinită. Totodată, sulfiții induc dureri de cap și dureri articulare.
3. Uleiurile bromurate – acestea sunt folosite în special pentru a conserva sucurile la sticlă, iar efectele secundare sunt foarte nocive. Uleiurile bromurate pot cauza boli ale inimii, ale rinichilor și pot crește depozitele de grăsime din ficat. Numeroase țări inistă ca acești conservanți să fie interziși.
4. Propylene Glycol – acest aditiv se folosește în general pentru a conserva înghețata, însă numeroase țări l-au interzis pentru că este foarte nociv și dăunător pentru organism. Un studiu efectuat pe șobolani arată că acest compus cauzează tumori, depresie și boli de inimă.
5. Monogliceride și digliceride – acești compuși sunt utilizați pentru a conserva prăjituri, plăcinte, pâine și alte dulciuri. Totodată se folosesc pentru a păstra pe un termen la îndelungat alunele sau margarina. Deși nu au efecte secundare dezastruoase, monogliceridele și digliceridele se regăsesc pe lista grăsimilor nesănătoase.
6. Nitratul de sodiu – este folosit pentru a conserva carnea și mezelurile. Este foarte periculos pentru organism și poate declanșa cancerul. Țări ca Norvegia și Germania l-au interzis.
7. Acidul citric (făcut din acid sulfuric) – acidul citric se găsește în mod natural în fructele citrice și este un nutrient esențial pentru organism. Cu toate acestea, există o formă de acid citric creată cu ajutorul acidului sulfuric, care poate da naștere la reacții alergice și este dăunătoare pentru organism. Acidul citric natural este o opțiune sănătoasă.
8. Benzoații – sunt utilizați pentru a conserva margarină, murături sau sucuri. Acești dăunează creierului și pot provoca alergii grave.
Bonus: Compot de visine fara conservanti: O reteta nestiuta
Cui nu ii place sa se delecteze cu un compot de visine, chiar si daca nu e iarna? Se zice ca gospodarul adevarat isi face vara sanie si iarna car. Respectand acest principiu stravechi, dupa care se ghideaza si astazi taranii nostri, bunicile si matusile noastre dragi, va oferim o reteta de compot de visine fara conservanti.
Exista mai multe tipuri de conservanti pe piata. Nu toti conservantii fac bine organismului asa ca e de preferat sa alegem conservanti naturali cand preparam dulceata sau compot, chiar daca bunatatile facute ca la mama acasa nu expira la fel de tarziu ca cele preparate cu conservanti.
Nu cumva ideea e sa gatim ceva gustos si sanatos decat ceva gustos si daunator sanatatii noastre? Vezi mai jos reteta de compot de visine fara conservanti.
Pentru prepararea compotului de visine ai nevoie, evident, de visine. Poti face compotul cu visine cu samburi sau fara, in functie de preferintele tale. Daca alegi sa faci compot cu visine fara samburi trebuie sa adaugi mai putin zahar deoarece acestea se indulcesc mai usor.
Ingrediente pentru compot de visine fara conservanti:
– un kilogram de visine;
– 5 linguri de zahar;
– apa cat cuprinde;
– putina zeama de lamaie (o jumatate de lingurita);
– putin pipet, dupa gust (un sfert de lingurita).
Cum prepari compotul:
Inainte de toate, spala bine fructele inainte de a le introduce in borcane. Umple borcanul cu visine cam pana la jumatate si apoi adauga treptat apa si cate o lingura de zahar pana ajungi la varful borcanului. Inchide borcanul cu un capac si scutura bine compozitia.
Toarna apoi zeama de lamaie si piperul si scutura din nou borcanul. Pune restul visinelor, cat iti incape in borcan. Trebuie sa agiti intotdeauna borcanul pana cand se dizolva zaharul. Acesta poate intra prea mult in fructe si le strica gustul, caci un compot ideal nu trebuie sa fie exagerat de dulce.