Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Un profesor i-a supus unei dileme pe elevii sai. Toti au picat examenul, desi nu trebuiau sa invete

Un profesor de psihologie ii supune an de an pe elevii sai unui test atipic. De 6 ani incoace, examenul de la sfarsitul de semestru pentru elevii lui Dylan Selterman are o intrebare la care nu trebuie sa dai un raspuns din cartile citite de-a lungul anului scolar.

De acea intrebare depinde nota finala a examenului, fiind considerata cea mai incuietoare intrebare pe care un profesor de psihologie sociala a dat-o elevilor sai candva. Intrebarea este foarte simpla: „Alege daca vrei sa iti maresti nota finala a examenului cu 2 sau cu 6 puncte. Daca mai mult de 10% din colegii tai de clasa aleg 6 puncte, nici tu si nici ei, nu veti primi niciun punct”.

CITESTE SI: TEST ONLINE – GANDESTI CU INIMA SAU CU CREIERUL?

Care este explicatia dilemei la care ii supune Selterman pe elevii sai? Selterman doreste sa scoata in evidenta fenomenul tragediei comunelor, adica acea tendinta de individualizare pana la distrugerea comuniunii. Tragedia comunelor este asociata cu globalizarea: oamenii aleg in functie de interesul personal, independent dar rational, fara a tine cont de binele sau raul celor din jur. Cu alte cuvinte, daca toti ar fi ales 2 puncte la examenul lui Selterman in loc de 6 puncte, acestia ar fi avut nota finala marita cu 6 puncte!

„In cazul meu este vorba despre niste puncte la un examen. In viata reala insa, acestea pot fi inlocuite cu mancarea, apa, securitatea fiecarui individ etc”, explica mahnit de alegerile trase la xerox ale elevilor sai din fiecare an. „Daca toata lumea este constienta de consumul colectiv si isi limiteaza poftele in uz personal, grupul ar prospera. Insa daca multa lume actioneaza doar in interes personal, maximizandu-si propriile beneficii, grupul va avea de suferit, iar acest lucru este valabil si la scara mai larga”, spune Selterman facand referire la modul in care distrugem relatiile personale din cauza egoismului si inclusiv mediul inconjurator.

Sursa foto: msn.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top