Connect with us

Revistateo.ro

Uite ce trebuie să faci când se rupe o ALUNIŢĂ

Stiri

Uite ce trebuie să faci când se rupe o ALUNIŢĂ

Uite ce trebuie să faci când se rupe o ALUNIŢĂ. Aluniţele sunt de fapt nişte tumori benigne (nepericuloase), alcătuite practic dintr-o serie de celule care conţin pigmentul ce dă culoare pielii. Ele pot să apară oriunde pe corp, singure sau grupate.

CITEŞTE ŞI: Ce spun despre tine ALUNIȚELE de pe corpul tău

Chiar dacă ne speriem destul de tare atunci când se rupe o aluniţă, specialiştii spun că astfel de incidente nu ar trebui să ne îngrijoreze prea tare. Dacă un astfel de incident poate reprezenta un factor favorizant spre apariţia cancerului de piele, asta nu înseamnă neapărat că se va şi întâmpla aşa ceva.

Cu toate astea, în momentul în care se rupe o aluniţă, medicii dermatologi ne recomandă să dezinfectăm cât mai repede locul respectiv cu rivanol,alcool sanitar ori betadină, după care să aplicăm un plasture pentru a opri sângerarea. În acelaşi timp trebuie să cerem ajutor de specialitate, printr-un consult la dermatolog. Astfel, putem afla dacă este vorba într-adevăr despre o aluniţă, ori o altă formaţiune care seamănă cu aceasta, dar care nu prezintă riscuri pentru sănătate.

Abia apoi se va stabili dacă aluniţa va fi îndepărtată printr-o operaţie chirurgicală,ori dacă aceasta se poate vindeca de la sine fără vreun pericol pentru noi. Specialiştii în boli de piele spun că îndepărtarea aluniţelor este necesară doar după ce se efectuează o biopsie, pentru a analiza celulele respective şi a se vedea dacă există riscul ca acestea să-şi modifice funcţia şi să evoueze spre malignizare.

Cu toate că doar dermatologul este cel în măsură să ia o astfel de decizie, medicii specialişti spun că nu trebuie să facem o tragedie din ruperea unei aluniţe, iar consultul unui doctor nu trebuie să survină imediat după asta, dar nici nu trebuie ignorat. Este bine, aşadar, să ţinem cont de faptul că aluniţa respectivă a suferit o traumă, iar asta trebuie verificată, ulterior, şi de un dermatolog, care va stabili dacă este ceva de făcut sau nu.

Cu toate astea, medicii ne recomandă să monitorizăm cu atenţie aluniţele care pot fi uşor afectate, precum cele în zone de frecare (sutien, curea, gulerul de la cămasă, bărbierit, etc.).

2 Comments

2 Comments

  1. Oana

    2018-08-07T16:30:57+03:00 at 2018-08-07T16:30:57+03:00

    Bună…mi s-au rupt 3 aluniţe si sunt roşii, nu le-am dezinfectat pentru că mi-a spus o cunoştiinţă că nu e grav.
    Pot păţi ceva?

    • Geanina Mirabela

      2018-08-07T18:05:06+03:00 at 2018-08-07T18:05:06+03:00

      Cel mai bine ar fi să mergeți de urgență la un medic dermatolog sau chiar la medicul de familie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top